Predlog: U školama posebna prostorija za nedisciplinovane učenike, peticija protiv rijalitija...


Prosvetari zahtevaju preduzimanje mera protiv nasilja u školama

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov predložio je na sastanku sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem konkretne mere u cilju povećanja bezbednosti učenika i nastavnika u školama.

Kako je saopštio Forum, neke od predloženih mera su i one koje predviđaju suspendovanje učenika sa nastave do okončanja disciplinskog postupka u slučajevima teže povrede zabrane obaveza učenika, kao i zabranu prelaska iz jedne u drugu školu tokom vaspitno-disciplinskog postupka.

Takođe, jedna od predloženih mera predviđa i uvođenje takozvane "study room" za učenike koji svojim ponašanjem ometaju druge učenike u ostvarivanju zakonom zagarantovanog prava na obrazovanje.

Forum je istakao da problem rešavanja nasilja u društvu ne može biti rešen samo represivnim merama već je neophodna izmena celokupne društvene svesti, pa je na sastanku sa Šarčevićem predloženo i pokretanje kampanje kroz medije i društvene mreže u cilju promene svesti kod mladih.

Jedna od akcija koju Forum namerava u narednom periodu da pokrene odnosi se i na peticiju da se emitovanje rijaliti šou programa premesti u večernje termine, uz obavezu svim kablovskim operaterima da u toku emitovanja ovog programa uvedu mogućnost takozvane roditeljske zaštite.

Podsetimo, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije najavila je da će stupiti u štrajk upozorenja 8. novembra. Kako je najavljeno, tog dana časovi će biti obustavljeni od 12 do 13 časova. Prosvetari zahtevaju preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative.

izvor: Novosti, FoNet, agencije, foto: Pexels

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."