Poslednjih nedelja prava najezda smrdibuba, spremaju se za zimu


Poslednjih nedelja dešava se prava najezda tih insekata

Ovih dana mnogi Novosađani žale se na prisustvo takozvanih smrdibuba. Stiče se utisak da ih je iz godine u godinu sve više i ima ih gotovo na svakom mestu.

Poslednjih nedelja dešava se prava najezda tih insekata, a razlog što ih ima u rojevima, jeste taj što se one kalendarski spremaju za zimu.

Slikovito ime smrdibuba je dobila zbog sekreta neprijatnog mirisa koji ispušta u samoodbrani, a zbog njih često u ovom periodu ne otvaramo prozore. Uvlače se u stanove, vozila, odeću.

Оvih dana ima ih svuda, a građani nisu sigurni kako da ih se reše.

Nakon blage zime, toplog i kišovitog leta normalno je da se smrdibube pojave u velikom broju, a tako će biti sve dok temperatura ne bude daleko niža.

"U svom ciklusu razvića imaju stadijum koji se zove dijapauza, dakle prezimljavanje, kada zaustavljaju svoje životne, metabolitičke procese, i čekaju lepše vreme. Da bi to ostvarile one traže mesta koja su dovoljno zaštićena i topla. S obzirom na to da su one sada u kontaktu sa ljudima, prostori koje mi imamo, koji su grejani, su idealni za njihovo prezimljavanje", objašnjava dr Zorana Banovački, Departman za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta.

Najbolja zaštita od tih buba jeste postavljanje zaštitne mrežice na prozore. Takođe, pobrinite se da zatvorite sve rupe na prozorima i vratima.

Naučnici kažu da postoje i biljke kojima se možemo zaštiti od njih, a to su beli luk, nana i čili paprika.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija