Orao krstaš se vraća na Frušku goru: Započeta obnova staništa, uz pomoć Lav piva (VIDEO)


Na ovoj lokaciji na Fruškoj gori orlovi su se najduže zadržali

Na Fruškoj gori, kraj sela Neradin, jednog od potencijalnih staništa orla krstaša, saopšteni su rezultati kampanje kompanije „Karsberg Srbija”, koja je minulog leta privukla veliku pažnju javnosti.

Reč je o kampanji „Lavovski za orlove” kojom je omogućeno da se kupovinom polulitarske flaše „lav piva” pomogne očuvanje simbola Srbije, orla krstaša. Novac je namenjen za više staništa ove retke ptice širom Vojvodine.

Kampanja je sprovedena u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine i Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, a njen dugoročni cilj je obnavljanje brojnosti orla krstaša u Srbiji.

- Zahvalni smo našim potrošačima što su, doprinevši našoj do sada najvažnijoj društveno odgovornoj kampanji, zaista pokazali da su pravi lavovi. Pored obnove staništa orla krstaša i povratka ovog nacionalnog simbola na njegova vekovna ognjišta, naš cilj bio je i podizanje svesti o posledicama koje nebriga nepovratno ostavlja na našu okolinu i živi svet – rekao je Marko Simić, brend menadžer piva „lav”.

Iza apela kompanije „Karsberg Srbija” stale su i brojne javne ličnosti od Jovana Memedovića i Nenada Jezdića, do Željka Obradovića, Rade Đurić i Predraga Markovića, podsetio je Simić i zahvalio se partnerima -  Ministarstvu zaštite životne sredine, čije je aktivno učešće doprinelo značaju kampanje, te Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, čiji su  trud, stručnost i dugogodišnja predanost ovom problemu, primer svima.

Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pojasnio je zašto je obnova staništa krenula baš iz Neradina.

- Pored Srpskog Krstura gde i danas žive, na ovoj lokaciji na Fruškoj gori orlovi krstaši su se najduže zadržali, do 2016. godine. Pašnjaci oko sela Neradina obezbeđuju najbolje uslove za život orlovima i tamo, nakon dodatnog pripremanja terena, možemo najpre da očekujemo njihov povratak. Upravo ovo je glavni razlog zbog kog smo odlučili da u obnavljanje staništa krenemo sa ove lokacije – rekao je Ružić.

Usled zamiranja tradicionalnog stočarstva kada se stoka terala na pašnjake, travna staništa obrastaju u žbunove i prestaju da budu dom ugroženim vrstama, poput krstaša i njegovog omiljenog plena – tekunice. Zato je bila neophodna intervencija ljudi, da očiste pašnjake, pojasnio je Ružić.

VIDEO

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Karlsberg Srbija