Od Trga slobode, preko Limana do Telepa - startuje Novosadski maraton, izmena saobraćaja


Start zakazanje za 10 časova

Novosadski maraton, 27. po redu, održaće se u nedelju, 13. oktobra. Start glavne trke zakazan je za 10 časova na Trgu slobode. Do sada se prijavilo više od hiljadu takmičara, među kojima je oko 100 maratonaca iz 17 zemalja regiona, Evrope i sveta.

"U pripremi Novosadskog maratona učinili smo sve što je bilo potrebno kako bi se trke organizovale u najboljem redu. Maraton je izuzetno bitan za Novi Sad, jer prenosi lepu sliku o našem gradu. Bitan je za sve one koji žele da se bave sportom, ali pre svega za mlade ljude, jer maraton neguje vrednosti zdravog života" - poručio je predsednik gradskog parlamenta i predsednik Organizacionog odbora Novosadskog maratona, Zdravko Jelušić, dodajući da je maraton sport u kojem pojedinci pobeđuju sebe.

On je apelovao na vozače da u nedelju, tokom održavanja maratona, budu strpljiviji i pažljiviji zbog zatvaranja pojedinih saobraćajnica i izmene režima saobraćaja, pozvavši Novosađane i Novosađanke da učestvuju u nekoj od trka predstojeće sportske manifestacije.

Predsednik Izvršnog odbora Novosadskog maratona Milan Dolga precizirao je da se do sada prijavilo više od hiljadu takmičara, među kojima je oko 100 maratonaca iz 17 zemalja regiona, Evrope i sveta.

"Start trke je podeljen u dva termina. Prvi termin, od 10 časova, rezervisan je za trkače maratona, štafetnog maratona, kao i učesnike trka na 33,815 i 25,435 kilometara. Ostale, kraće trke, startuju u 11:45 časova" - objasnio je Dolga.

Za razliku od ranijih maratona, na ovogodišnjem će doći do promene jednog dela staze.

"Novi deo staze ne ide više do Veternika već ide do kružnog toka Bulevara Evrope i Patrijarha Pavla. Ne ulazimo u kružni tok, već pred samim kružnim tokom se vraćamo nazad tako da je ovaj deo od Patrijarha Pavla do Veternika slobodan za saobraćaj" – rekao je Milan Dolga, direktor Novosadskog maratona.

Kako je najavljeno, na trkama 27. Novosadskog maratona učestvovaće velik broj pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i Vojske Srbije, među kojima će biti i načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba brigadni general Željko Petrović.

Trasa Novosadskog maratona kreće od Trga slobode, ide Ulicom Zmaj Jovinom, Dunavskom, Beogradskim kejom, Kejom Žrtava racije, Bulevarom cara Lazara, Ulicom dr Sime Miloševića, dr Zorana Đinića, dr Veljka Petrovića, Jiričekovom, Fruškogorskom, Bulevarom despota Stefana, 1300 kaplara, Ulicom Ive Andrića i Bulevarom cara Lazara, gde se pravi kod kružnog toka sa Bulevarom Evrope i vraća se nazad isto trasom.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: facebook.com/novisad.marathon