Novi Sad sve više na strani prirode - Plastične kese odlaze u istoriju, cegeri i pletene korpe ponovo u modi


Razgradnja plastične kese potrajaće 450 godina

Na poslednjem zasedanju Skupštine Novog Sada usvojena je odluka kojom se, od 1. januara 2021. godine, na teritoriji grada zabranjuje korišćenje plastičnih kesa i to na mestu prodaje roba i usluga, odnosno u maloprodaji, veleprodaji i na pijačnim mestima.

To ne važi za biorazgradive kese proizvedene u skladu sa Pravilnikom o tehničkim zahtevima.

Ukoliko se prekrši ova odluka, propisane su novčane kazne. Za prekršaj pravno lice mora platiti iznos od 150.000 dinara, a kazna za odgovornu osobu iznosi 25.000. Za preduzetnike je globa 75.000 dinara.

Univereksport praktikuje korišćenje biopolimerskih kesa nastalih od organskih, biorazgradivih sirovina koje se razgrađuju kao bilo koji prirodni organski proizvod. Kompanija je u proteklim mesecima sprovela akciju deljenja cegera u cilju smanjenja upotrebe kesa. Nedugo nakon prvog poduhvata, kod Novosađana su zaživele korpe od pruća za pijacu, ali i mreže od kanapa.

Drogerije DM su 14. oktobra donele odluku o potpunom povlačenju plastičnih kesa. Grupa građana je ovu odluku podržala, dok i dalje veći deo Novosađana koristi alternative kao što su papirne kese i DM trajne torbe.

Papirne kese koje nudi ova drogerija, napravljene su od 85 odsto recikliranog papira, a to potvrđuje i oznaka “Plavi anđeo“, prva i najstarija oznaka na svetu za ekološke proizvode, koju dobijaju proizvodi koji doprinose održivom korišćenju resursa. Kompanija je proteklih dana obaveštavala građane da će od 14. oktobra morati da ponesu svoje torbe ili koriste njihove ekološke alternative, prenosi Dnevnik.

U Lili drogerijama kese se naplaćuju  u zavisnosti od veličine. Najmanje kese staju pet dinara, srednje osam i velike 15 dinara. S druge strane, u DM prodavnicama papirna kesa naplaćuje se 15 dinara, a velika trajna torba 129.

Uvođenjem kesa napravljenih od skroba koje se brzo razgrađuju, u prostorijama Univereksporta očekuje se potiskivanje plastičnih. Ipak, kako izjavljuje stručnjak za korporativne komunikacije ove kompanije, svest građana postepeno se budi.

- Činjenica je da naše građane treba animirati, to se pokazalo kao jedan od najefektinijih i najbržih puteva ka ostvarenju cilja. Upotreba plastične ambalaže još uvek nije iskorenjena, ali veći deo Novosađana stekao je zdravu i korisnu naviku – tvrdi Ivankovićeva.

Neosporno je da građani imaju u vidu vek trajanja platnenih torbi, koji je za razliku od kesa za jednokratnu upotrebu, gotovo neograničen. Lako se peru u mašini na 30 stepeni i uvek su kao nove.

Cegeri su postali i modni detalj.

Žene širom sveta imaju kolekciju platnenih torbi koje su savitljive, ne zauzimaju mnogo mesta ni u najmanjoj ženskoj tašni, a noseći ih budimo svest okolini.

Proizvodnja jedne plastične kese traje jednu sekundu, njeno korišćenje oko 20 minuta, a njena razgradnja potrajaće 450 godina. Uprkos uznemirujućem podatku i činjenici da se u Srbiji potroši 2,5 milijarde kesa na godišnjem nivou, plastična ambalaža u svakodnevnoj upotrebi Novosađana još uvek prednjači.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ilustracija, Stijn Dijkstra, Pexels

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."