Novi Sad širi kulturu do najudaljenijih delova grada - Otvoren Kutak za kulturu na Slanoj bari


Kultura van centra grada, dostupna svima, novi sadržaji
uključivanje građana i njihovih predloga – tu ideju koju je Novi Sad kao Evropska prestonica kulture započeo nastavlja novi Kutak za kulturu.

Taj prostor otvoren je u jednom od najudaljenijih delova grada od samog centra - Slanoj bari.

Predstava i radionice za decu, plesači iz studija „Groove“ koji su animirali decu, dva koncerta, diskusija o novom prostoru, to je sve obeležilo otvaranje Kutka za kulturu, a na Slanu baru stigla je i pokretna kulturna stanica Karavan.

„Lokalno stanovništvo ovde, nažalost, nema gde da ide, a sesti na autobus i otići do grada nije za svakog jednostavno i košta. Zato je ovo jedinstvena prilika da ovde budu programi koji su dostupni lokalnom stanovništvu, koje mora imati neki prostor koji će osećati kao njihov, na koji mogu da utiču“ rekla je Marijana Stevanović ispred „Male srećne kolonije“ koja je organizovala radionicu za decu na otvaranju Kutka.

U okviru „Male srećne kolonije“ Marijana već dugo radi sa romskom decom i ističe koliko je važno da se njima približe kulturni sadržaji.

Sa njom je saglasna i Vesna Cvetanović jedna od organizatora Festivala romske kulture i aktivizma F.R.K.A. koji je realizovan peti put za redom.

„Najvažniji zadatak Kutka je da u okviru kreiranja programa u obzir uzme interkulturalnost lokalnog stanovništva na Klisi i da se to na različite načine provlači kroz sadržaje. Konačno lokalno stanovništvo ne mora da ide do centra grada kako bi bilo deo nekih dešavanja“ istakla je Cvetanović.

Otvaranje Kutka za kulturu početak je programskog luka „Druga Evropa“ koji će u naredna dva meseca, do 15. decembra, predstaviti drugačiju, skrivenu, izazivačku, manjinsku kulturu, kroz različite vrste programa poput – Pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Sinergija“, manjinskih medija, programa koji stvaraju osobe sa invaliditetom „Supermoćni“, nastupa neafirmisanih bendova iz Evropskih prestonica kulture, medijske umetnosti iz ženske perspektive, filmske umetnosti „Cinema now“ i drugih.

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna