Novi mural na keju u Novom Sadu


Deveti mural u organizaciji Udruženja „Lančana reakcija”

Novi mural s likom boga ljubavi Erosa obogatio je ovih dana naš grad. Deveti mural u organizaciji Udruženja „Lančana reakcija” i uz podršku Saveza omladinskih udruženja „OPENS 2019”, delo je grčkog umetnika Fikosa i nalazi se na Beogradskom keju.

U procesu stvaranja murala učestvovali su svi, od najmlađih iz obližnjih zdrada do umetnika lično. Malo pre kraja rada, umetnik Fikos je odlučio da doda ptičicu iz grčkog mita, čime je promenio značenje murala. Mural predstavlja dijalog između Erosa i njegove ljubavnice, koja, pretvorena u pticu, gleda u njega.

– Svaki rad je moja ekspresija jer je umetnost kad radiš sve što ti voliš i želiš za sebe, a tek onda za publiku – objasnio je Fikos. – Mislim da treba staviti kreativnost na prvo mesto i kroz nju poručiti nešto ljudima i svetu, a ne plasirati im samo ljudska lica, prenosi Dnevnik.


Udruženje „Lančana reakcija”, čija je ideja da umetnost brani umetnošću, nastalo je kao burna reakcija na uklanjanje Remedovog murala iz centra grada u martu 2017. godine. Idejni tvorac Udruženja je glumica Srpskog narodnog pozorišta Milica Grujičić.

– Sve je pitanje energije – istakla je Milica. – Energija je jedina prava stvar u koju možeš da veruješ.

Baveći se projektima poput ovog, Udruženje je inspirisalo mlade svojom voljom, energijom i ljubavlju prema umetnosti, te su i oni vremenom napravili udruženje pod nazivom „Lančana realnost”, a pod tim nazivom su napravili i svoj „Jutjub” kanal.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Chain Reaction / Lančana Reakcija

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."