Najveća kineska gejming i ed-tech kompanija ulaže u - Centar za veštačku inteligenciju u Novom Sadu


Veštačka inteligencija postala je deo našeg svakodnevnog života

Delegacija kineske kompanije "NetDragon" boravila je proteklih dana u Novom Sadu kako bi se upoznala sa razvojem Centra za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije osnovanog pri Fakultetu tehničkih nauka.

Planirano je da ovaj Centar bude oslonac najveće kineske gejming i ed-tech (education technologies) kompanije i njenog razvojnog centra koji će uskoro biti otvoren upravo u Novom Sadu.

Predsednik kompanije "NetDragon" Liu Dejian ocenjuje da je veoma važno da budu prisutni u Novom Sadu i da učestvuju u razvoju mladih robotičara.

- Imamo veoma snažne programe za robotiku i želimo da radimo sa ovdašnjim studentima i nastavnim kadrom. Veštačka inteligencija postala je deo našeg svakodnevnog života i upravo je iz tog razloga važno da studenti kroz studije razvijaju svoja znanja i veštine - rekao je Dejian.

Centar će biti vezan za Departman za industrijsko inženjerstvo i menadžment, a Liu Dejian smatra da Srbija ima vrhunske naučnike iz oblasti robotike.

Direktor ovog Departmana Bojan Lalić veruje da će novoformiranim Centrom za veštačku inteligenciju, robotiku i obrazovne tehnologije uspeti da doprinesu tome da kineska kompanija dođe u Novi Sad sa svojim razvojnim timom.

- Centar ne samo da će ponuditi idealne uslove za rad studentima i naučnicima, već će omogućiti i prostor za otvaranje novih radnih mesta. Iskreno se nadam da ćemo u budućnosti i sami prodavati znanje širom sveta. Gospodin Dejian je već četvrti put u Novom Sadu zahvaljujući intezivnoj saradnji Instituta "Pojas i put" sa Kinom i smatram da je sada jako dobar trenutak da krenemo sa realizacijom zajedničkih planova - poručuje Lalić.

Predstavnici kompanije "NetDragon" boravili su inače u Srbiji na Četvrtoj Kina-CIEZ konferenciji o saradnji u inovacijama koja je održana u Beogradu i na kojoj je učestvovalo preko 300 kineskih predstavnika industrijskih parkova, poslovnih inkubatora, univerziteta, instituta, kompanija, investicionih fondova i statapova. Na konferenciji je usvojena deklaracija o saradnji u inovacijama i koja bi trebalo da utiče na prikaz Srbije kao zemlje koja ima inženjere sa kapacitetom da inoviraju.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Alex Knight, Pexels