Mediji širom sveta o Novom Sadu - Guardian, Lonely Planet, El Pais, CNN, LA Times, Forbs...


Svetski mediji prate razvoj i dešavanja u okviru ovog projekta

Nedavno je projekat „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ obeležio tačno tri godine od kada je vojvođanska prestonica zvanično proglašena jednim od kulturnih centara sveta u 2021. godini.

U Briselu je tada panel nezavisnih eksperata Evropske komisije doneo odluku da Novi Sad ponese titulu Evropske prestonice kulture, a vest je odjeknula kako u domaćim, tako i u svetskim medijima.

Od tada do danas svetski mediji prate razvoj i dešavanja u okviru ovog projekta i izveštavaju svoju publiku o turističkim i kulturnim potencijalima Novog Sada, saopšteno je iz organizacije Novi Sad 2021.

Novi Sad treći na listi najboljih svetskih destinacija - ispred Majamija, Katmandua, Meksiko Sitija...


Dodaje se da je najrelavantniji svetski turistički portal Lonely Planet svrstao Novi Sad na svoju čuvenu listu 10 gradova koje treba posetiti, a u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture.

Tu vest su prenele i brojne druge svetske medijske kuće kao što su CNN, Forbs, Independent, Marie  Claire… Prethodnih godina su o Novom Sadu  i tituli Evropske prestonice koju nosi pisali irski, škotski, američki  i britanski portali iz kulture, kao i ugledni Independent i drugi  mediji.

Čak 13 manjinskih medija u Evropi je izvestilo je o novosadskoj  tituli Evropske prestonice kulture kao projektu koji oživljava kulturu u ovom gradu i koji će ostaviti iza sebe brojne infrastrukturne promene, kao što su kulturne stanice i druga mesta za konzumiranje kulture.

U pitanju su katalonski  i baskijski  mediji u Španiji, mađarski u Slovačkoj, Rumuniji  i Srbiji, poljski  u Litvaniji, slovenački  u Italiji, danski  u Nemačkoj i nemački  u Danskoj, kao i drugi  portali manjinskih  medija, poput južnotirolskih  i katalonskih,  uljučujući i najstariji dnevni list u Nemačkoj Serbske  novini koji izlazi na gornjolužičkom srpskom jeziku.

Egipatski vodeći medij Egypt Today, izveštavajući o susretu egipatskog  ministra kulture Inasa  Abdel-Dajema i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, istakao je da je u poslednje dve godine značajno uvećano prisustvo egipatske kulture i umetnosti u ovom gradu, dok je Ahram online preneo dodatne zaključke iz ovih uspešnih  bilateralnih odnosa – da je kultura najbolji način za uspostavljanje veza među narodima.

Eminenti Lonely Planet nedavno je ponovo posvetio pažnju Novom Sadu i vidljivim promenama u kulturnom životu ovog grada od kako se razvija projekat Evropska prestonica kulture, ponovo ga na taj način preporučivši turistima iz celog sveta.

Sve ove objave su veoma važne za predstavljanje kulturnih mogućnosti Novog Sada, kojeg 2021. godine očekuje armija posetilaca i uživalaca kulturnih događaja iz celog sveta, kada će Novi Sad, uz Temišvar i Elefsinu biti jedan od centara evropske kulture, zaključuje se u saopštenju.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo

Novi Sad treći na listi najboljih svetskih destinacija - ispred Majamija, Katmandua, Meksiko Sitija...

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna