Kutak za kulturu na Slanoj bari - najava za novu kulturnu stanicu u Novom Sadu


Pokretanje kulturnih aktivnosti van centra grada u Novom Sadu
nastavlja se otvaranjem novog Kutka za kulturu na Slanoj bari kod Sportskog centra Slana bara (Sentandrejski put 106b), u subotu, 19. oktobra.

To je najava buduće kulturne stanice u tom delu grada, jednom od najudaljenijih od samog centra, čija izgradnja je već počela, a do njenog otvaranja, upravo će Kutak za kulturu imati zadatak da aktivirati lokalnu zajednicu, podstakne lokalne organizacije i umetnike, pomogne im u njihovom stvaralaštvu, sa posebnom pažnjom na romsku nacionalnu zajednicu.

„Na Slanoj bari, kao jednom od najudaljenijih delova grada, nažalost, ne postoji mnogo aktivnosti u okviru kojih lokalna zajednica može na kreativan način da provodi svoje vreme, da stvara i edukuje se.

U tom delu je i Veliki rit gde živi romska nacionalna zajednica koju je jako važno uključiti u stvaranje kreativnih sadržaja, kulturne aktivnosti i edukaciju. Ideja je da Kutak za kulturu pokrene dijalog među stanovništvom i kulturnom scenom, organizacijama, umetnicima, da oni doprinesu jedni drugima, kao i celokupnoj kulturnoj slici grada“ rekla je Milica Rašković, viši stručni saradnik za participativne projekte u okviru „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.

U duhu najavljenog dijaloga, kako bi se čule različite ideje, u subotu, na otvaranju Kutka, biće organizovan Divan – U susret kulturnoj stanici sa početkom 18 časova. Divan će zapravo biti prilika da se prodiskutuje o samoj ideji buduće kulturne stanice, zašto je ona važna za taj deo grada, kako bi trebalo da izgleda, koje sadržaje bi trebalo da ima, ko bi sve trebalo da se uključi i brojna druga pitanja.