Javna garaža između Kosovske i Šumadijske - umesto planiranih 350, imaće 140 parking mesta


Ideja je da se na krovu buduće garaže postavi zelena površina

Javna garaža na površini između Kosovske i Šumadijske ulice na Podbari, biće izgrađena, ali će biti znatno manja.

Na današnjoj javnoj raspravi Komisije za planove trebalo je da se govori o dva urbanistička plana koja su se ticala Adica i Podbare.

I dok se o urbanističkim izmenama na Adicama zapravo i nije raspravljalo, jer podnosioci primedbi nisu bili prisutni, o prostoru Podbare se povela rasprava. Komisiji je predloženo da odbije dosta primedbi, ali je, istovremeno, predlog da se nekolicina njih u potpunosti ili delimično usvoji, prenosi 021.rs.

Svakako najsporniji momenat za stanovnike ovog dela grada bio je predlog da se na prostoru između Kosovske i Šumadijske ulice izgradi garaža sa suteren, prizemlje i tri sprata, koja bi bila kapaciteta 350 parking mesta. Građani su podneli primedbe, a uz to su priložili i 770 potpisa stanara ovog dela grada, kojima se protive ovoj ideji.

Kako su naveli, javna garaža ne bi trebalo da se planira da predviđenoj parceli, jer bi to predstavljalo rizik po zdravlje, uticalo bi na kvalitet života, vrednost nekretnina bi se umanjila, negativno bi uticalo na način uređenja prostora, a smanjile bi se površine za javno zelenilo i uticalo bi se na povećanje rizika od požara, dok bi saobraćaj bio lošiji.

Predlagači plana naveli su da će se izgradnjom javne garaže postići upravo suprotni rezultati od onih koje su naveli građani. Ipak, oni su jednim delom izašli u susret građanima i predložili Komisiji za planove da smanji gabarit garaže, odnosno da se umesto objekta sa suterenom, prizemljem i tri sprata, gradi objekat koji će imati suteren i još jednu etažu koja će samo jednim delom biti iznad nivoa tla.

Tako bi umesto planiranih 350, garaža imala oko 140 parking mesta.

Predloženo je da poluukopana etaža bude najviše do dva metra iznad tla. Ideja je da se na krovu buduće garaže postavi zelena površina sa dodatnim sadržajem, kakvo bi bilo dečije igralište, s tim što bi način ozelenjavanja prostora morao da se usaglasi sa konstrukcijom krova.

Kako je istaknuto, izgradnjom javne garaže u ovom delu grada nudi se rešenje za postojeći problem, čiji su uzrok neizgrađena parking mesta u okviru višeporodičnih i poslovnih objekata, ali i neprestano povećanje broja motornih vozila u gradu, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija