Istorija NS: Gradnja Spensa putem samodoprinosa - Izgradnja dvorane započeta maja 1979. godine


Izgradnja dvorane je započela maja 1979. godine, a otvorena
je 14. aprila 1981. godine za 36. svetsko prvenstvo u stonom tenisu.

Spens su projektovali Žika Janković i Branko Bulić iz Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva.

Spens ima dve hale: veliku (kapacitet 8.000 mesta) i malu (kapacitet 1.030 mesta), ledenu dvoranu (kapaciteta 1.623), zatvoreni bazen, kuglanu, trenažno takmičarske sale za boks, džudo i stoni tenis, 2 pres-centra i amfiteatar. Pored sportskih objekata u njemu se nalazi oko 215 lokala.

Sledeće godine kompletna rekonstrukcija Spensa - na spratu Centar za veštačku inteligenciju


Odluku o izgradnji Spensa donela je Skupština grada Novog Sada 12. aprila i Skupština samoupravne interesne zajednice za fizičku kulturu 10. aprila 1978. godine povodom prihvatanja kandidature Novog Sada za organizovanje 36. Svetskog prvenstva u stonom tenisu 1983.

Za praćenje i nadzor ove velike investicije, Skupština opštine Novi Sad osnovala je na istoj sednici svojih veća Direkciju za izgradnju Gradskog sportskog centra „Vojvodina“, koja je 1981. godine odlukom Skupštine reorganizovana u Radnu organizaciju Sportski i poslovni centar „Vojvodina“ u osnivanju u cilju upravljanja i održavanja Centra.


Sredstva za izgradnju su obezbeđena:

putem samodoprinosa: 70,80 % (građani Novog Sada i udružena sredstva SIZ-a za fizičku kulturu, samoupravni sporazum OOUR-A Novosadske, Ljubljanske i Vojvođanske banke, Samoupravni sporazum Narodne banke Vojvodine)
SIZ za zdravstvenu zaštitu (4,24 %)
SIZ za opšte obrazovanje i vaspitanje (1,4 %)
SIZ za fizičku kulturu (iz red. delatnosti) (2,09 %)
Lutrija Vojvodine (18,67 %)
federacija sa ostalim republikama i pokrajinom Kosovo i Metohija (2,8%).

Na konkursu raspisanom za idejno rešenje objekta prihvaćen je projekat Instituta za urbanizam Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu, projektanata Žike Jankovića i Branka Bulića.

Na prostoru na kome je izgrađen Centar, ranije se nalazila novosadska fabrika kablova „Novkabel“, koja je srušena i izgrađena na novoj lokaciji u industrijskoj zoni grada. Pripremu terena za izgradnju izvršio je novosadski „URBIS“- OOUR „Zemljište“, a paralelno sa rušenjem i raščišćavanjem terena, koje je izrađeno u rekordnom roku, rađena je instalacija, toplovod, vodood, kanalizacija i saobraćajnice. Planirani obim radova završen je do kraja 1978. godine.Prvobitna kandidatura Novog Sada odnosila se na svetsko prvenstvo 1983. godine, ali nakon odustajanja NR Kine za organizaciju prvenstva 1981. godine, i prihvatanje uloge domaćina za svetsko prvenstvo 1981, uslovilo je promenu u dinamici i izgradnji Centra. Zavod za urbanizam u skladu sa prvonagrađenim konkursnim radom, u skladu sa važećim propisima izradio je urbanistički projekat, koji nije usvajan. Na osnovu ovog urbanističkog projekta realizovan je objekat sportskog i poslovnog centra sa prvom fazom garaže, severoistočna tribina fudbalskog stadiona i kompleks tenis terena. Delimično su realizovani otvoreni bazen i otvoreno klizalište.

Dozvola za građenje objekta dobijena je 17. aprila 1979. godine, a glavni izvođač radova bio je „Neimar“ iz Novog Sada. Izgradnja je počela 20. maja 1979. godine. Plan je bio da se objekat izgrađuje u fazama, jer je projekat omogućavao nadogradnju (po principu modula). Pripremni radovi počeli su 3. maja 1979. godine, a glavni 20. maja 1979. godine.

izvor: sr.wikipedia.org, foto: Stare fotografije Novog Sada

Sledeće godine kompletna rekonstrukcija Spensa - na spratu Centar za veštačku inteligenciju