Evropska unija od 2022. ukida pečatiranje pasoša


Uvođenje sistema ETIAS

Evropska unija od 2022. planira uvođenje sistema evidentiranja ulaza i izlaza na šengenskim granicama kojim će biti izbačeno pečatiranje pasoša.

Taj sistem se uvodi jer je alternativa bila vraćanje viza i uzimanje biometrijskih podataka u konzularnim predstavništvima, prenose banjalučke Nezavisne.

"Uvođenje sistema ETIAS (koji podrazumeva skeniranje lica i otisaka prstiju) planirano je 2021. godine, međutim moguće je da dođe do kašnjenja i da njegova primena počne u vreme kad počne novi režim prelaska granice", rekla je Katarzijna Kolanko iz Odeljenja Evropske komisije za bezbednost, regulacije, vladavinu zakona i osnovna prava.

S obzirom na to da nakon početka primene novog sistema neće biti pečatiranja, to znači da će svi podaci moći da se provere samim skeniranjem, bez listanja pasoša. Kolanko navodi da će se na ovaj način veoma brzo proveriti da li je osoba prekoračila tromesečno ograničenje boravka na teritoriji šengenskog prostora.

"Sistem će proveriti ime i prezime, validnost dokumenta, otisak prsta i lice. Ne samo da neće biti nikakvih dodatnih opterećenja za one koji putuju, nego će prelazak granice biti brz i jednostavan", naglasila je ona.

izvor: Nezavisne novine, agencije, foto: pexels, nappy

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna