Beočin dobija pivaru, proizvodnja i vode, sokova - Nova Industrijska zona, posao za 300 radnika


Proizvodnju i slada, sirupa, staklene ambalaže...

Posle višemesečnih pregovora Opština Beočin je potpisala sporazum o saradnji sa firmom “Architecture and design Company ltd.” sa sedištem u Valki Saris iz Slovačke.

Sporazum su potpisali predsednik Opštine Beočin Mitar Milinković i zastupnik kompanije František Kurila.

Vrednost planiranih investicija iznosi 40 miliona evra sa mogućnošću proširenja, a Milinković kaže za Dnevnik kako je to odlična vest za sve Beočince, jer će dovesti do novih radnih mesta.

- Polazeći od obostranog interesa za investiranje u opštini Beočin, investitori su prepoznali uslove za sprovođenje zajedničkih planova na više lokacija u naseljenim mestima opštine Beočin, što je sve u planu i našeg lokalno- ekonomskog razvoja- ističe Milinković.

Slovački investitor planira izgradnju pivare, proizvodnju i pakovanje mineralne vode i sokova, proizvodnju slada i sirupa, staklene ambalaže, celuloze i papira, izgradnju hmeljare, separaciju komunalnog otpada, a na svakoj od lokacija na kojima će biti podizani pogoni planirana je i izgradnja prečistača otpadnih voda.

- Dolazi nam investicija vredna 40 miliona evra, sa mogućnošću proširenja. Biće zaposleno minim 120, a maksimalno 300 radnika, dok bi u vreme sezone taj broj mogao biti značajno povećan- kaže Milinković.

- Dogovoreno je da se u narednih mesec dana održi sledeći sastanak dok kada će Opština Beočin formirati poseban stručni tim koji će obavljati poslove vezane za navedenu investiciju i pružiti svu podršku investitoru.

U Industrijskoj zoni 1 u opštini Beočin posluje oko 50 firmi i njen kapacitet je ispunjen, te lokalna samouprava planira i izgradnju Zone broj 2, koja će se naslanjati na postojeću.

- Za zonu dva je urađena i planska i tehnička dokumentacija, ali je za opremanje prve faze potrebno 100 miliona dinara i gradila bi se u tri ili četiri faze na planiranih 25 hektara koliko površinski zauzima- rekao je Milinković nedavno za Dnevnik.

Nezaposlenost ove opštine iznosi manje od 10 odsto, a sa izgradnjom nove fabrike svako ko želi da radi imaće posao.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: ELEVATE, Pexels