4.800 sadnica za Tavankutsku šumu - Pošumljavanje Vojvodine


Svi zainteresovani volonteri mogu da se prijave

Zasadi drvo naziv je akcije koja će da se realizuje 17. novembra u Srbiji, a u planu je da  volonteri i zaposleni u JP „Vojvodinašume“ zajedno zasade oko 11.000 sadnica hrasta lužnjaka i crnog bora na području Subotičke peščare, Odžaka i Apatina.

U planu je da se na tri hektara pošumi Tavankutska šuma sa 4.800 stabala.

Šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin kaže da u Subotičkoj peščari ima oko 3.700 hektara pod šumom, a ostalo su livade koje se nalaze pod određenim stepenom zaštite.

„Subotičke šume su predeo od izuzetnih odlika, što znači da postoje peščarske vrste koje su zaštićene na tim terenima i stoga ne mogu ni biti pošumljene. Do sada nije bilo sličnih akcija pošumljavanja, odnosno u onima  u kojima učestvuju volonteri uglavnom su to bili pojedinačni slučajevi.

Ove godine mi učestvujemo u akciji „Zasadi drvo“ kao javno preduzeće i Šumsko gazdinstvo Sombor na tri lokacije. Volonteri će doći i zasaditi svoju sadnicu, a mi ćemo je kasnije negovati i svako od volontera će dobiti od nas iz Šumske uprave po jednu sadnicu bora da može da je zasadi u svom dvorištu, vrtu, igralištu ili nekome pokloni“, rekla je šefica Šumske uprave u Subotici, Olivera Perkučin.

Svi zainteresovani volonteri mogu da se prijave putem sajta: www.zasadidrvo.rs. Akcija počinje 17. novembra u 10 časova, i to u više od 30 gradova na teritoriji  Republike Srbije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Pixabay

Najveći aquapark na Balkanu - gradiće se u Novom Sadu: Voda u svim bazenima će biti mineralna

"Koliko će značiti novi most pitajte ljude u Begeču, Futogu, na Adicama i Novom naselju i Telepu..."