327 godina od početka gradnje nove Petrovaradinske tvrđave - Besplatan obilazak vojnih galerija


Gradnja sa prekidima, trajala sve do 1780. godine

Povodom obeležavanja 327 godina od polaganja kamena temeljca Petrovaradinske tvrđave, u petak, 18. oktobra, ulaz na izložbe u Muzeju grada Novog Sada na Tvrđavi biće besplatan.

Istog dana u 15 časova biće organizovan i besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija na Tvrđavi.

U utorak, 22. oktobra, povodom obeležavanja 65 godina postojanja Muzeja grada Novog Sada, ulaz u sve objekte Muzeja biće besplatan. Takođe, istog dana u 15 časova, biće organizovan još jedan besplatan obilazak Podzemnih vojnih galerija.

Svi zainteresovani za obilazak Podzemnih vojnih galerija ne treba ranije da se prijavljuju, dovoljno je da se jave u vodičku službu Muzeja 10 minuta pre početka ture.

Radno vreme Muzeja grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi je od 9 do 17 časova.

Godine 1692, nakon velikih borbi sa Turcima koje su trajale od 1683. godine, austrijska vojska je pod komandom markgrofa Ludviga Badenskog povratila ruševnu srednjovekovnu tvrđavu Petrovaradin. Tada je započelo utvrđivanje i obnavljanje, još uvek strateški važne tvrđave. Na osnovu odluke Ratnog saveta da se izgradi nova tvrđava, po najmodernijim pravilima vojne arhitekture, započelo je utvrđivanje i raščišćavanje terena na Gornjoj tvrđavi.

Kamen temeljac novog utvrđenja položen je 18. oktobra u prisustvu carskog izaslanika, princa i maršala Eugena Krua (Croy), na Leopoldovom bastionu. Taj dan se beleži kao početak gradnje nove Petrovaradinske tvrđave koja je, sa prekidima, trajala sve do 1780. godine.

izvor: 021.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija