132 ulice i 12 zaselaka u Sremskim Karlovcima dobija imena


Drenovačka, Ulica žute dunje, Bagremov, Lipov gaj...

Na narednoj sednici lokalnog parlamenta, koja bi trebalo da bude održana do kraja oktobra, pred odbornicima će se naći Predlog odluke o dodeljivanju naziva ulicama, što je deo projekta Republičke vlade „Ažuriranje adresnog registra  u Republici Srbiji”, po kojem će 132 ulice i 12 zaselaka u Sremskim Karlovcima dobiti imena.

Ukoliko odbornici budu dali zeleno svetlo za taj predlog, neke od karlovačkih ulica biće nazvane po Josifu Pančiću, Stevanu Sremcu, Savi Šumanoviću, Branku Ćopiću, Savi Tekeliji, Urošu Prediću, Veljku Petroviću, vojvodama Mišiću i Putniku, starcu Vujadinu. I Karlovčanin Kosta Petrović, profesor Karlovačke gimnazije i osnivač muzeja u ovom mestu, „dobiće” ulicu. Ime Laze Kostića, Duška Trifunovića, Desanke Maksimović, Jovana Dučića i Đure Jakšića takođe će poneti neke od ulica. Imenom generala Đorđa Stratimirovića, vođe pobunjenih Srba u revolucionarnoj 1848. godini biće nazvan državni put, prenosi Dnevnik.

Osim po znamenitim ličnostima iz nacionalne i karlovačke  istorije, ulice će dobiti i nazive po lokalnim toponimima, kao što su Stražilovački put, Dobrilovačka, Zlatni karaš, Lipovački put, Čortanovački put, Vorosovo. Komisija koja je formirana da pripremi predlog naziva za sve ulice bez imena i zaseoke na teritoriji Karlovaca, trudila se i da druge karakteristike mesta upotrebi za imenovanje ulica, pa će tako neke da se zovu Ulica grozdova, Vinskih berača, Vinski put, Sokolska, Pčelarska, Karlovački izvori.

Veliki broj ulica poneće ime po cveću, drveću i pticama – Drenovačka, Ulica žute dunje, Bagremov i Lipov gaj, Slavujeva, Cvetna, Maslačkova, Javorska, Ulica kestenova, Božurova, Hrastova, Borova, Ulica platana, Trešnjina, Paunova, Višnjina i slično. Na spisku novih naziva ulica su i Zeleni horizonti, Vrapčevo sokače, Sremskih episkopa, Sunčana dolina, Srpskih kraljica, Mesečev i Zvezdani put, Bećarske staze, Budžak, Karlovačkih učitelja...

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: novisad.rs