World cleanup day: U Novom Sadu organizovano čišćenje Bećarca


Svi zajedno možemo očistiti Novi Sad

Povodom obeležavanja Svetskog dana čišćenja, juče je u okviru “Kaleidoskopa kulture” organizovano čišćenje Bećarca i Bici oaze, iza Rektorata.

U uređivanju prostora učestvovala su udruženja Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture, “Eko kurir”, OPENS 2019, JCI Novi Sad, Aktiv NS i Novosadski volonterski servis.

- Želja nam je da javnosti pošaljemo poruku kako nije teško biti fin, te da svi zajedno možemo očistiti neki mikrolokalitet, ali i Novi Sad - naglasio je Dejan Vlaški iz “Eko kurira” i napomenuo da ta organizacija postoji već šest godina.

- Do sada smo organizovali više od 100 različitih ekoloških, humanitarnih i biciklističkih akcija, a ovo je prvi put da se na nekom čišćenju okupilo toliko organizacija, koje su animirale svoje prijatelje i članove.

Prema procenama organizatora u sređivanju je učestvovalo oko 50 volontera, a među sakupljenim smećem bilo je svega, od papira i ambalaže do šuta i sličnog krupnog otpada, a otkriven je i davno izgubljen saobraćajni znak.

- Ideja je da udruženim snagama očistimo prometne mikrolokalitete, te da ukažemo javnosti na to da moramo mnogo više čuvati okolinu u kojoj živimo i boravimo i brinuti o njoj - objasnio je Vojislav Prkosovački iz Novosadskog volonterskog servisa. - Svi mi zajedno činimo okruženje, te samim tim i utičemo na sredinu u kojoj živimo.

Svetski dan čišćenja (World cleanup day) je jedan od najvećih civilnih pokreta koji ujedinjuje 157 zemalja sveta, u želji za čistiju okolinu. Ideja je nastala 2008. godine u Estoniji, a od tada do danas prerasla je u globalni pokret, koji prevazilazi nacionalne, religiozne i kulturne razlike.

izvor: dnenvik.rs, agencije, foto: ilustracija, arhiva, Ekološko udruženje Zeleni Sad