World cleanup day: Novi Sad se pridružuje globalnoj ekološkoj akciji - Čišćenje Bećarca


U subotu, 21. septembra, od 10 do 13 sati

Novi Sad se ove godine pridružuje globalnom pokretu povodom obeležavanja Svetskog dana čišćenja (World cleanup day) i to u okviru "Kaleidoskopa kulture" pokazujući da su kultura i zajedništvo itekako deo zaštite naše okoline.

U subotu, 21. septembra, od 10 do 13 sati, biće organizovana akcija koja obuhvata čišćenje i uređenje na potezu plaže Bećarac, a centralna tačka okupljanja je Bici oaza iza Rekorata, prostor koji su uredili aktivisti udruženja "Eko kurir" prošle sezone uz podršku "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" preko projekta "Nova mesta - mikrogranting".

Svoje snage u ovoj akciji, pored "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" i udruženja "Eko Kurir", udružili su i Novosadski volonterski servis, OPENS 2019, JCI Novi Sad, Aktiv NS ipozivaju sve Novosađane, koji su voljni, da im se pridruže.

"Ideja je da udruženim snagama očistimo veoma prometne mikrolokalitete, sa ciljem da skrenemo pažnju javnosti da svi moramo više brinuti i čuvati okolinu u kojoj živimo i boravimo. Na ovaj način nova mesta žive i okupljaju različite ljude i ideje. Ne postoji skriveni cilj, svi činimo okruženje i svi možemo da utičemo da ono bude čisto i zdravo. Obezbedili smo osveženje tokom rada, sa sobom ponesite dobru energiju i radne rukavice"rekao je Vojislav Prkosovački ispred Novosadskog volonterskog servisa.

Svetski dan čišćenja (World cleanup day) je jedan od najvećih civilnih pokreta koji ujedinjuje 157 zemalja širom planete sa zajedničkim ciljem koji prevazilazi sve nacionalne, religiozne i kulturne razlike.

Ideja i prva akcija je nastala 2008. godine u Estoniji, a danas, 11 godina kasnije, jednostavna ideja je prerasla u globalni pokret.

"Kaleidoskop kulture" je programski luk iza kog stoji "Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture" koji po drugi put, na više od 80 lokacija, od 24. avgusta do 30. septembra, kroz kulturu zajedništva pretvara Novi Sad u "grad scenu". Deo "Kaleidoskopa kulture" su Festival uličnih svirača – Gradić fest, Piano city Novi Sad, Festival kamerne muzike i mnogi drugi.

Drugačiji po tome što povezuje prostore i programe, kao i same aktere: od ustanova kulture, vaninstitucionalne scene, umetnika do samih građana, "Kaleidoskop" kroz više umetnosti predstavlja jedinstvenu sliku raznolikosti Novog Sada. Sa više od 400 programa svako će biti u prilici da oblikuje svoj kaleidoskop kulture.

Sve informacije možete pronaći na sajtu: kaleidoskop.novisad2021.rs

foto: ilustracija, facebook.com/novokulturnonaselje