Veče kratkih filmova - Gradić u fokusu


Vraćamo Gradić u fokus kroz seriju kratkih filmova koje ćete imati
priliku da pogledate u četvrtak 26.9. od 19.30 časova u P R O S T O R, Beogradska 11, navodi se u najavi.

Gledaćemo:
Kratki film “Jedne Zvezdane Noći”
Dokumentarni kratki film "Fenomen Tvrđava"
Kratki film "Priča o stanovnicima zida"

Film “Jedne Zvezdane Noći” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, dobiće svoju premijeru na lokaciji gde je i snimljen! Nakon toga, imaćete priliku da pogledate višestruko nagrađivane kratke filmove "Fenomen Tvrđava" autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala i film "Priča o stanovnicima zida", autora Andreja Boka.

𝐅𝐢𝐥𝐦 “𝐉𝐞𝐝𝐧𝐞 𝐙𝐯𝐞𝐳𝐝𝐚𝐧𝐞 𝐍𝐨𝐜́𝐢” čija je radnja smeštena upravo u Gradiću, govori o lepoti života u ružnoj i surovoj realnosti koja okružuje glavnog lika. Nakon što provodi dan u gradu, upleten u vrtlog najbizarnijih situacija, stari časovničar potpuno gubi tok sa vremenom i pronalazi se u centru malog čuda. Film “Jedne Zvezdane Noći” režirao je Vuk Vukmanovic na poslednjoj godini svojih studija na Ženevskom Univerzetitetu za umetnost i dizajn.

𝐃𝐨𝐤𝐮𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐧𝐢 𝐤𝐫𝐚𝐭𝐤𝐢 𝐟𝐢𝐥𝐦 "𝐅𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧 𝐓𝐯𝐫𝐝𝐣𝐚𝐯𝐚" autora Dragana Stojmenovića i Silarda Antala osvojio je prvu nagradu – „Zlatnu klapu“, na međunarodnom filmskom festivalu dokumentarnog filma „Viva 2016“, Sarajevo. Titula kamene utvrde - Gibraltar na Dunavu, komplikovana je stanovnicima Grada, koji joj se jednostavnije obraćaju sa – Đava. Kamen ne gori. Ali pamti. Tvrđava, stara tri veka, zidana je skoro čitav vek. Tih godina, kažu, najvrednija moneta u okolini bila su jaja. Umesto na trpezi, završavala su u malteru.

𝐅𝐢𝐥𝐦 "𝐏𝐫𝐢𝐜̌𝐚 𝐨 𝐬𝐭𝐚𝐧𝐨𝐯𝐧𝐢𝐜𝐢𝐦𝐚 𝐳𝐢𝐝𝐚" govori o sukobu između vrata i prozora koji preti da eskalira. "Priča o stanovnicima zida" je kratkometražni srpski film koji je napisao i režirao Andrej Boka. Film je do sada osvojio brojne nagrade među kojima su nagrada za najbolji eksperimetnalni film i muziku na Festivalu dokumentarnog I kratkometraznog filma" u Beogradu i Grand prix nagrada na poljskom filmskom festivalu Golden Anteater.

Program je realizovan u okviru projekta "Pokreni promenu, budi promena" u saradnji sa OPENS 2019 - Omladinska prestonica Evrope Novi Sad, navodi se u najavi.

foto: NSinfo