Uvertira u Noć istraživača: "Šetnja do Meseca" na Petrovaradinskoj tvrđavi


Novi Sad grad u kom je sve počelo

Evropska noć istraživača održaće se 27. septembra po deseti put u Srbiji, a ovoj naučnoj avanturi pridružiće se najveći broj gradova do sada - čak 29.

Svi sadržaji su, kao i prethodnih godina besplatni, dok će se druženje u pojedinim gradovima nastaviti i u subotu, 28. septembra od 16 do 20 časova.

Podsetimo, prva Noć istraživača u Srbiji održana je 2010. godine u Novom Sadu, kada se okupilo više od sto istraživača da deci i zainteresovanim sugrađanima omoguće da dožive i iskuse nauku.

"Sve je počelo daleke 2009. godine kada su dva mlada istraživača sa Fakulteta tehničkih nauka, Željko Tekić i Vladimir Todorović, čuli za Researcher’s Night. Ta Noć istraživača održava se u Evropi od 2005. godine, okupljajući naučnike koji te noći sa svima dele svoje znanje i ljubav prema nauci. Željko i Vladimir, i sami zaljubljenici u nauku, poželeli su da ovu veliku naučnu žurku organizuju i u Srbiji", priseća se profesorka na Prirodno-matematičkom fakultetu Tijana Prodanović.

S obzirom na činjenicu da je baš Novi Sad bio grad u kom je sve počelo, ceo septembar će biti posvećen proslavi jubileja, te će se već 10. septembra na Petrovaradinskoj tvrđavi organizovati "Šetnja do Meseca", kao i izložba raketa u holu Prirodno-matematičkog fakulteta.

"Kulturno sklonište" priprema rok svirku u TC BIG, 15. septembra, kada će Novosađanima i gostima našeg grada biti predstavljene naučno-istraživačke grupe koje ove godine učestvuju u događaju. Pripremljena je i specijalna knjiga najzanimljivijih eksperimenata izvedenih na proteklim manifestacijama, a promocija je 22. septembra u Kulturnoj stanici "Svilara".

Centralni događaj, 27. septembra je u TC BIG od 15h i KS Svilara od 20 časova.

Posetioce Novog Sada tog 27. septembra očekuje jedinstvena prilika - u Evropskoj noći istraživača moći će da glasaju za naziv jedne vansolarne planete koju je Međunarodna astronomska unija dodelila Srbiji da je imenuje. Uz to će sa istoričarima razgovarati o razvoju pisma, moći će da učestvuju u radionici o 5G internet mreži kao i o "Internetu stvari", dok će za ljubitelje medicinskih priča biti otvoren kutak posvećen neuronaukama.

Evropska noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa "Horizon 2020" koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

izvor: 021.rs, agencije, foto: Yuting Gao, Pexels