U Novom Sadu se tokom godine održi više od 200 festivala: Kuhinje sveta na Trgu slobode do 30. septembra


Festival nacionalnih kuhinja Food Planet, otvoren je na
Trgu slobodem gde će se i održavati do 30. septembra.

Manifestaciju organizuju Udruženje građana „Subsidum” u saradnji s komapnijama „Color Media Communication” (CPM) i „Ninamedija”, a uz podršku Gradske uprave za privredu.

Poslednjih nekoliko godina dobili smo nove gastronomske festivale koji imaju cilj da promovišu domaće proizvođače i proizvode, rekao je direktor Turističke organizacije Novog Sada Branislav Knežević. Kako dodaje, Food Planet izdvaja to što ćemo imati priliku da probamo gastronomske specijalitete 21 ambasade koje će za nas pripremati hranu tokom trajanja festivala.

U Novom Sadu se tokom godine održi više od 200 festivala, događaja, manifestacija i raznih događaja koji mnogo znače jer čine da grad živi tokom cele godine, poručio je Knežević.

Prve večeri Novosađanima su se predstavili Meksikanci, ne samo hranom već i muzikom. A ljubitelji slatko-ljutog ukusa imali su priliku da probaju tradicionalni mole pomlano, koji se pravi od 87 sastojaka, među kojima dominiraju pasulj, pileće meso, čokolada i čili.

Donosimo tri tradicionalna meksička jela i tekilu, a jedno od njih je veoma tradicionalno, popularno i prepoznatljivo jelo meksičke gastronomije i to je čuveni molo, ljuti sos, koji se uspostavio tokom kolonijalne epohe u Meksiku, a meša se s prehispanskim svetom i onim što je došlo iz Evrope, navodi ambasador Meksika u Srbiji i regionu Marko Antonio Garsija Blanko, priznajući da je od srpskih specijaliteta „najslabiji” na ćevape i kajmak.

Uveren sam, dodsao je, u to da bi kajmak imao mnogo uspeha u Meksiku. Potreban nam je jedan dobar srpski poljoprivrednik koji će ga odneti i predstaviti u Meksiku, imaće veliki uspeh, kazao je Garsija Blanko.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/foodplanetns