Sve veći broj kineskih kompanija posluje u Vojvodini - novi sastanci, jačanje saradnje na svim nivoima


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je
radnom ručku sa delegacijom iz NR Кine čiji su se članovi sastali i sa predsednikom i potpredsednicima Skupštine Vojvodine.

Naime, u Novi Sad je došla delegacija Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Кine, na čelu sa potpredsednicom Li Bin.

Ona je prethodnog dana razgovarala i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem i tom prilikom je zaključeno da sveobuhvatno strateško partnerstvo dveju zemalja jača u svim oblastima.

Кineska delegacija je tokom boravka u Novom Sadu, u neformalnom razgovoru sa gradonačelnikom, naglasila intenziviranje saradnje u više sektora, poput ekonomije i unapređivanja infrastrukture.

Sagovornici su se osvrnuli i na prijateljske veze koje imaju dve zemlje i dva naroda, kao i na one koje od 1981. godine Grad Novi Sad neguje sa gradom-pobratimom Čang Čunom. Na radnom ručku su razmatrane mogućnosti saradnje gradova Kine i onoga što, kroz investicione potencijale, nudi Novi Sad.

Pored članova kineske delegacije sastanku je prisustvovala i ambasadorka NR Кine u Republici Srbiji Čen Bo koja je istakla kao veoma plodonosnu saradnju Grada i Ambasade, inteziviranu u prethodnih nekoliko godina i pohvalila ekonomski i privredni razvoj grada, kao i osvajanje titule Evropska prestonica kulture za 2021. godinu.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović sastao se sa potpredsednicom Nacionalnog komiteta Svekineske narodne političke konsultativne konferencije Narodne Republike Kine Li Bin, koja na čelu kineske delegacije boravi u zvaničnoj poseti Srbiji.

Mirović je naglasio da današnja poseta delegacije iz NR Kine, predstavlja kontinuitet izuzetne političke, ekonomske i ukupne saradnje NR Kine i Srbije.

On je naglasio da su predsednici dve države Aleksandar Vučić i Si Đinping, trasirali put za tu saradnju, te da je dužnost svih nivoa vlasti da je učine što konkretnijom.

Predsednik Mirović je podsetio na reči kineskog predsednika Si Đinpinga, da je prijateljstvo srpskog i kineskog naroda čelično, i naglasio da Pokrajina Vojvodina kroz, pre svega sve tešnju sadarnju sa kineskim provincijama, nastoji da te odnose ojača.

Mirović je dodao da Pokrajinska vlada sledi generalne smernice zajedničke politike trasirane na državnom nivou, i osvrnuo se na sve veći broj kineskih kompanija koje posluju u Vojvodini, i na značajne infrastrukturne projekte koje Srbija sa Kinom realizuje na teritoriji pokrajine.

Mirović i Li su u razgovoru ocenili da saradnja Vojvodine sa NR Kinom ubuduće može biti još konkretnija u oblastima koje su u obostranom interesu, a tu su pre svega istakli privrednu saradnju, te tešnje povezivanje u oblastima kulture, visokog obrazovanja, turizma.

Potpredsednica Li je ocenila da Kina u Srbiji ima dobrog i pouzdanog partnera, te da je strateško partnerstvo dveju zemalja podignuto na istorijski nivo. U razgovoru sa predsednikom Mirovićem ona je naglasila da je, poštujući princip uzajamno-korisne saradnje, u zajedničkom interesu da se dosadašnja saradnja obogati novim sadržajima.