Stigli policajci iz Kine: Zajedničke patrole od danas u Beogradu - uskoro i u Novom Sadu


Šest policajaca iz Kine smenjivati u patrolama

Zajedničke patrole kineskih i srpskih policajaca koji između ostalog treba da olakšaju boravak u Srbiji kineskim turistima, počele su danas u Beogradu.

Zajedničke patrole biće u Knez Mihailovoj ulici, na Trgu republike, Bloku 70 i na aerodromu "Nikola Tesla".

Ministar policije Nebojša Stefanović je rekao da je prepoznata neophodnost zajedničkog rada kako bi se olakšao boravak kineskih turista kojih je u Srbiji sve više. Kako je rekao, Kinezi su najbrojniji turisti u Srbiji, a u 2019. godini očekuje se čak 40 odsto turista iz Kine više nego prethodne godine.

Stefanović je objasnio da će se šest policajaca iz Kine smenjivati u patrolama u Beogradu, Novom Sadu i Smederevu.

Kineska ambasadorka Čen Bo rekla je da se saradnja dve zemlje brzo razvija i da je zbog sve veće posećenosti kineskih građana Srbiji bitno da se formiraju zajedničke patrole.

Od stupanja bezviznog režima na snagu broj kineskih turista u Srbiji je naglo porastao, a građanske patrole će koristiti tim turistima da se osećaju sigurnije u Srbiji", rekla je Čen Bo.

Ona je precizirala da će tokom boravka u Srbiji kineska policija radom u zajedničkim patrolama pomagati srpskoj policiji kroz uspostavljanje hitne telefonske linije za prijave na kineskom jeziku, obilazak mesta gde žive kineski građani, kao i obilaskom kineskih preduzeća i institucija.

Kako je istakla, kineski policajaci neće biti samo čuvari reda već i ambasadori Kine u Srbiji. Ona je izrazila nadu da će i srpski policajci u budućnosti moći da učestvuju u takvim akcijama u Kini.

izvor: 021.rs, agencije, foto: MUP