Škola na Novom naselju dobija zeleni krov i solarne panele


Bići postavljen zeleni krov iznad fiskulturne sale

ŠOSO "Milan Petrović" na Novom naselju dobiće zeleni krov i solarne panele zahvaljujući sredstvima Nemačke i Evropske unije, a Novi Sad, odnosno Gradsko zelenilo postrojenje za kompostovanje.

Kako se navodi u odluci o promeni plana poslovanja "Gradskog zelenila", ovo preduzeće je nedavno potpisalo dva ugovora o donacijama.

Prvi je u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija u ukupnom iznosu od preko 12 miliona dinara, a drugi Savezne vlade Nemačke koja je preko GIZ-a (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit ) u iznosu od 45 miliona dinara.

Donacija u okviru IPA je vezana za projekat koji traje u periodu od 2014. do 2020. i odnosi se na ozelenjavanje gradova, odnosno razvoj i promociju energetske efikasnosti i održive životne sredine u urbanim sredinama "GreEnergy". Konkretno, u ovom slučaju se radi o kreiranju zelenih krovova i zelenih zidova u Novom Sadu i Osjeku.

U Novom Sadu će to biti ŠOSO "Milan Petrović" na Novom naselju, gde će biti postavljen zeleni krov iznad fiskulturne sale od 500 kvadrata i zeleni zid do 100 kvadrata, a takođe ugradiće se solarni paneli snage od 120kw i urediti sistem za sakupljanje kišnice i vode iz klima uređaja. U projektu učestvuju i Prirodno-matematički fakultet, Uprava za imovinu, a sa hrvatske strane Grad Osijek i Građevinski fakultet iz Osijeka. Ceo ovaj projekat predviđa i zamenu neefikasnih svetiljki savremenim led lampama i ukupna vrednost u okviru Intereg IPA programa je 308.427,73 evra, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: skeeze, Pixabay