Šetnje kroz nasleđe: Kako je izgledao centar Novog Sada krajem ’50. godina... tek izgrađeni Limani...


...centar grada tokom ’60. i ’70. godina

Druga šetnja u okviru projekta „Kinoplov“ biće realizovana 26. septembra u 19.30 sati. Polazna tačka je kod Malog likovnog salona KCNS (Bulevar Mihajla Pupina 9), a krajnja knjižara „Bulevar Books“ gde će biti projekcija filma.

U drugom izdanju Kinoplova videćemo kako je izgledao centar Novog Sada i ulice oko Riblje pijace krajem ’50. godina, zatim centar grada tokom ’60. i ’70. godina prošlog veka, kao i tek izgrađen univerzitetski centar i Limani.

Kroz fragmente iz nemontiranog materijala prošetaćemo niz Kej do Oficirca i Petrovaradinske tvrđave. Događaj zajedno realizuju Kino klub Novi Sad i „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“.


„Arhitura“ otkriva priče o Novom Sadu iz ugla arhitekture

Kako je izgrađen Novi Sad, kakve priče stoje iza moderne arhitekture, ko su bile arhitekte zaslužne za objekte po kojima je Novi Sad prepoznatljiv? To otkriva ciklus šetnji „Arhitura“ koje zajedno organizuju „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Dom B-612, a prva je zakazana za 28. septembar u 11 sati, kada je predviđen obilazak Železničke stanice.

Druga šetnja „Arhitura“ biće 5. oktobra iz dva dela. Prvi deo počinje u 11 časova, ispred Muzeja savremene umetnosti Vojvodine, a u prepodnevnom bloku obići će se i Studio M, kao i Dom novosadske trgovačke omladine. Popodnevna šetnja počinje u 15 časova, ispred Poklon-zbirke Rajka Mamuzića, a obilazak predviđa i dve vile u obližnjim ulicama, interesantne iz ugla arhitekture. Treća šetnja, 6. oktobra, takođe će biti iz dva bloka. Prepodnevni blok počinje u 11 časova, kod StartIT centra, a sledeći je obilazak Spensa. Popodne, šetnja kreće u 15 časova, iz Naučno-tehnološkog parka, nakon čega će zainteresovani prošetati do Poljoprivrednog fakulteta i na kraju Filozofskog.


Drugi ciklus „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“

Poslednji vikend u septembru donosi još dve šetnje u okviru drugog ciklusa „Šetnje kroz modernistički Novi Sad“. U subotu, 28. septembra, šetnje koje se bave objektima u Novom Sadu izgrađenim pod uticajem nemačkog Bauhaus pokreta, počinju u 17 časova, ispred Studija M, a obići će se i Sokolski dom. U nedelju, 29. septembra, takođe u 17 časova, mesto sastanka je Spomen zbirka Pavla Beljanskog, a nakon toga šetnja vodi do StartIT centra. Prijave za šetnje su ovde.


Poslednje dve šetnje projekta „Ispričaj mi priču“

Nešto drugačiju šetnju, zapravo vožnju biciklom, donosi projekat „Ispričaj mi priču“. Vožnja je zakazana za 30. septembar, u 16 sati, ispred Muzeja savremene umetnosti. Slobodan Šušnjević, fotoreporter i multimedijalni umetnik, autor više samostalnih izložbi, inicijator kritične mase koja afirmiše amaterski biciklizam sa ciljem podizanja ekološke svesti, provozaće vas biciklističkim stazama grada, skrećući pažnju na neke specifične tačke. Tura ide preko Keja do Kanala, nazad do Rektorata i Bećarca, zatim do Češkog magacina i Uspenskog groblja.

Treća šetnja, 4. oktobra, otkriva priču o Novom Sadu iz muzičkog ugla Nebojše Živkovića, jednog od najpoznatijih svetskih perkusionista, kompozitora i profesora na Bečkom konzervatorijumu i Akademiji umetnosti u Novom Sadu. On će prisutne upoznati sa svojim sećanjima i počecima u muzičkoj školi „Isidor Bajić“, aktuelnim doživljajima i vezama sa Novim Sadom. Njegova priča biće praćena fragmentima njegovih muzičkih opusa i ilustrovana fotografijama. Šetnja počinje u 15 časova, na ulazu u Dunavski park iz Dunavske ulice.

foto: Stare fotografije Novog Sada