Prošle godine Srbija "izgubila" ceo grad veličine Kikinde


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da se Srbija
suočava sa istim demografskim problemima kao i cela Evropa.

Predsednik Vučić rekao je, obraćajući se učesnicima Trećeg demografskog samita u Budimpešti, da je stopa ukupnog fertiliteta u Srbiji od sredine 50-tih godina prošlog veka permanentno ispod potrebnog nivoa za obnavljanje stanovništva.

On je istakao da je i u Mađarskoj stopa ukupnog fertiliteta 1.49, gotovo identična našoj, a da sličan negativan trend beleže i siromašne i bogate evropske zemlje i da svaka od njih pokušava da se protiv bele kuge bori na sebi svojstven način.

„Odluka države da preduzme odlučnu akciju, kroz dobro organizovanu i osmišljenu populacionu politiku, jedina je realna osnova za očekivanje da plan visokog fertiliteta bude ostvaren. Mere populacione politike daju rezultate jedino ako se strpljivo planiraju, pažljivo sprovode, uz uporno zalaganje svih aktera od nacionalnog i lokalnog nivoa, pa do svake porodice i pojedinca. Pitanja demografije i populacione politike su pitanja koja se tiču svakog od nas”, naglasio je predsednik Vučić.

Predsednik Vučić istakao je da je neophodno da svi zajedno radimo na očuvanju porodice, kao nezamenjivog dela društva, jačanju uloge oca i podršku majkama jer je porodica ostala oaza naše radosti, sreće, naše utočište i mesto odakle crpimo energiju za sve naše životne poduhvate.

„Naš cilj jeste da stvaramo uslove kako bi se roditelji lakše odlučili na prvo, drugo i svako naredno dete. Sve neophodne resurse angažovaćemo u punom kapacitetu kako bismo omogućili da se deca rađaju i razvijaju u našem društvu jer su ona naša budućnost i naše najveće bogatstvo“, rekao je predsednik.

Na Trećem demografskom samitu u Budimpešti će se, između ostalih, prisutnima obratiti premijeri Češke i Slovačke Andrej Babiš i Peter Pelegrini, bivši premijer Australije Toni Ebot, a pozdraviće ih domaćin skupa, mađarski premijer Viktor Orban.


Ako ne bude više dece - "gasi se svetlo"

Vučić je preneo novinarima da su razgovori koje je imao sa premijerima Češke i Slovačke, Andrejem Babišom i Peterom Pelegrinijem, a posebno sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, bili od izuzetnog značaja za Srbiju, kao i da je Demografski samit novi impuls daljem zajedništvu i približavanju tih zemalja.

Vučić je istakao da su svi učesnici samita, na kojem je i on govorio, razumeli koliko smo mali pojedinačno i da samo zajednički možemo da napredujemo i gledamo u budućnost. U tom smislu, naveo je da pojedine validne prognoze pokazuju da će 2070. godine SAD biti pete po veličini, odnosno brojnosti stanovništva. Sada su treće, a prestići će ih Nigerija i Pakistan.

Takođe, ukazao je da su među prvih 20 zemalja samo četiri iz Evrope, a obe su zabeležile pad - Rusija sa 4. na 9. mesto, a Nemačka sa 7. na 17. mesto.

"Onda vidite kako se demografska, ali i ekonomska moć šire na drugim stranama, na azijskom i afričkom kontinentu. A onda nije nemoguće zamisliti model po kojem ćemo početi da 'gasimo svetlo' za sobom, ako ne razumemo da moramo da imamo više dece", poručio je Vučić.

Zato je ponovo zamolio sve da, bez obzira na kritike koje njegovi apeli izazivaju, razumeju da je Srbiji potrebno više dece, jer bez njih nećemo imati ni ekonomiju, ni naciju. "Nikakvih ekonomskih problema nećemo da imamo, ako izbegnemo političke probleme", podvukao je Vučić. Preneo je da je i mađarski premijer Viktor Orban primetio da su demografski problemi evropski fenomen i da moramo sa tim da se suočimo.

Vučić je dodao da će cena za dva svetska rata, a Srbiji i za ratove 1990-ih, u demografskom smislu, tek doći. "Moraćemo da razmišljamo više, ne samo o sebi već i onome što dolazi posle nas", podvukao je predsednik Srbije.

Najavio je će biti i daljih povećanja dodataka za porodice, porodilje, majke, kao i da će, prvo državne, a zatim i privatne kompanije biti u obavezi da grade obdaništa u svojim sistemima, gde majke mogu da ostave decu.


Zaštititi porodicu, kao osnovu društva

Primetio je i da postoji neusklađenost poslovnih obaveza i roditeljstva, na čemu se mora raditi, jer je potrebno zaštititi porodicu, kao osnovu društva, u kojoj crpimo energiju za sve životne izazove.

"Naš cilj je da kreiramo uslove kako bi roditelji lakše donosili odluku da imaju, jedno, dvoje pa i troje dece", rekao je Vučić.

Podsetio je da je veliki srpski pesnik i ambasador u Mađarskoj Jovan Dučić poslednju knjigu nazvao "Verujem u Boga i u sprstvo", i istakao da se nada da će te Dučićeve, ali i njegove reči, doći do slušalaca.

"Došao sam da naučim mnogo od vas. Mogu da garantujem da će Srbija biti spremna da radi zajedno sa Mađarskom i svim ostalim zemljama centralne Evrope i siguran sam da ćemo ako radimo zajedno, ako pokušamo da rešimo probleme zajedno, biti bliži rešenju", poručio je Vučić.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pexels