Prodavnice sve teže pronalaze radnike, mesare se zatvaraju


Nema veće prehrambene trgovine da ne traži radnike

Odeljenje delikatesa neće raditi u popodnevnim časovima, zbog nedostatka radnika.

To obaveštenje potrošačima jednog trgovinskog lanca, možda je iznenadilo kupce, ali ne i za ljude koji se bave trgovinom. Naime, gotovo da nema veće prehrambene trgovine da ne traži radnike. Na svim pozicijama, a naročito na odeljenjima gde se prodaje meso, suhomesnati proizvodi i sirevi.

Konkursi su stalno otvoreni.

"Poslednjih nekoliko meseci imamo osetno manji broj kandidata za te slabo plaćene poslove u ugostiteljstvu i trgovini. Maltene i da nema zainteresovanih. Ko hoće da radi, sada postoji otvorena mogućnost za sezonske poslove, gde je zarada mnogo veća. Uz to, došlo je i nekoliko stranih kompanija u našu zemlju. One se bave proizvodnjom, i to zadovoljava neke kriterijume radnika sa srednjom stručnom spremom. A, nude im i veću platu, nego što mogu da dobiju u trgovini. Mlađa populacija odlazi na sezonske poslove u Hrvatsku, Sloveniju, a naročito Grčku. Muškarci se sve više odlučuju za Slovačku i Češku", kaže za Novosti potpredsednica Samostalnog sindikata trgovine Srbije Vida Janković.

Prema rečima Janković, mladi najviše gledaju da odu u inostranstvo, jer je sada to mnogo otvorenije nego što je bilo ranije. Situacija je ista skoro kod svih trgovinskih lanaca, ali ne samo prehrambenih već i tamo gde se prodaju tehnika, garderoba, obuća...

"Najveća tražnja je za odeljenja delikatesa, mesa, ribe i u pekari. To su specifična radna mesta. Teže je tu naći kandidata. Posao je u odnosu na ostale pozicije naporniji, zahtevniji i fizički i psihički. Plata na ovim odeljenjima je u proseku oko 35.000 dinara. Ove linije imaju nešto veću zaradu u odnosu na druge. Mnogi trgovci su upravo zbog toga i došli na ideju da podignu plate ljudima koji rade na odeljenjima mesa i u pekari", ističe Janković.

Sagovornica Novosti ističe da male plate i radno vreme najviše odbijaju mlade da rade.

"U velikim sistemima radnici su prijavljeni, zarada je redovna, u odnosu na recimo manje radnje i firme, ali ni to ih više ne privlači", jasna je Jankovićeva.

Da najviše nedostaje mesara i onih koji bi radili na liniji delikatesa, potvrdili su Novostima i u jednom trgovinskom lancu. Problem sa pronalaženjem radnika imaju sigurno više od dve godine.

"Ljudi traže da rade sezonske poslove, na crno, jer imaju veću zaradu. Brža zarada sada je prioritet. Uz to, dosta fabrika se otvorilo po Vojvodini, pa posao traže i tamo. Ima i dosta novih velikih trgovinskih lanaca koji nude bolje uslove rada i veće plate", kažu u trgovini.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Ambro/freedigitalphotos.net