Povećanje plata od 1. novembra od 8 do 15 odsto, država želi da spreči nove odlaske iz zemlje


Daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu

Vlada Srbije usvojila je na sednici predlog "pozitivnog rebalansa" budžeta koji predviđa povećanje plata od 1. novembra od osam do 15 odsto, rekla je premijerka Ana Brnabić.

Ona je na konferenciji za medije u vladi rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.

 "Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine", kazala je premijerka.

Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrastrukturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Brnabić je rekla da će predlog rebalansa budžeta biti već tokom popodneva ili večeri prosleđen skupštini na odlučivanje.

"Kada kažete rebalans kod nas to ima negativnu konotaciju, zato što je rebalans u prošlosti uvek bio način da država deficit budžeta koji je napravila za potrošnju preko mere i plana. Ovo je prvi pozitivni rebalans u Srbiji, to znači da ga imamo ne zato što smo povećali rashode, pa sada to pokrivamo, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih.

Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrastrukturu.

"Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog", naglasila je ona.

Ističe da se u najvećoj meri kako radi ova vlast ogleda u tome što se odgovornije i disciplinovanije ponaša.

Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fiskalne konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić.

izvor: agencije, foto: ilustracija