Poslednjih pet godina najtoplije na planeti u istoriji merenja


Globalna prosečna temperatura porasla je za 1,1 stepen

Znakovi i uticaji klimatskih promena - poput porasta nivoa mora, topljenje leda i ekstremne vremenske prilike - porasli su u periodu od 2015. do 2019. godine što predstavlja i najtopliji petogodišnji period u istoriji merenja, stoji u izveštaju Svetske meteorološke organizacije (VMO).

Koncentracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi takođe su dostigle rekordne nivoe, pokazuje izveštaj o Globalnoj klimi za period 2015-2019, objavljen pred samit o klimatskim akcijama generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Kako se navodi, globalna prosečna temperatura porasla je za 1,1 stepen Celzijusa od predindustrijskog perioda, a 0,2 stepena u periodu 2011-2015.

Izveštaj UN pruža jedinstvenu ocenu stanja planete pod sve većim uticajem klimatskih promena, uz naglašenost hitnih klimatskih akcija.

Kada je reč o koncentraciji gasova sa efektom staklene bašte, pokazalo se da je u periodu od 2015. do 2019. godine došlo do stalnog povećanja nivoa ugljen-dioksida i drugih ključnih gasova za gotovo 20 odsto u odnosu na prethodnih pet godina.

"Uzroci i uticaji klimatskih promena se povećavaju, a ne usporavaju", rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije Peteri Talas.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Oday Hazeem, Pexels