Podbara dobija nove zgrade i kružni tok - ostaje žuti klinker


U planu je da se sagradi kružni tok

Grad je na javni uvid stavio urbanistički plan dela Podbare, koji predviđa nadogradnju postojećih ili izgradnju potpuno novih zgrada.

Radi se o Planu detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice.

Urbanisti su, između ostalog, naveli da se prostor uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića čuva, jer je deo Almaškog kraja koji je pod zaštitom kao kulturno-istorijska celina. Planira se očuvanje postojećih objekata u ovom delu, odnosno u ulicama Lončarska, Zlatne grede, Skerlićeva, ali se opet dozvoljava minimalna rekonstrukcija u okviru parcela. Biće zadržane prizemne ili jednospratne kuće.

Na više lokacija u preostalom delu Podbare, dozvoljava se nadogradnja do maksimalna četiri sprata sa potkrovljem, a u Ulici Marka Miljanova i do pet spratova i potkrovlje. Za Šumadijsku ulicu se navodi da je bespravnom izgradnjom na pojedinim objektima formirano više etaža u potkrovlju, pa idu u visinu i preko pet spratova, ali se ostavlja mogućnost da se sve bespravno sagrađeno legalizuje.

Što se tiče novih objekata, najviše njih se planira u Daničićevoj, na Trgu republike i u Miloša Bajića, gde se postojeće dvospratnice menjaju mahom trospratnicama. Urbanisti su ostavili i mogućnost da se postojeći objekti zadrže i samo nadograde. Zadržali su i žutu opeku u ove tri ulice, odnosno pored Riblje pijace, što je prema ranijoj odluci jedina lokacija u Novom Sadu koja će zauvek zadržati žuti klinker, kao sećanje na nekadašnji Novi Sad koji je imao desetine ulica pokrivenih ovim materijalom.

Kada je u pitanju saobraćaj, u planu je da se na uglu Marka Miljanova, Zemljane ćuprije, Milana Rakića i Đorđa Rajkovića sagradi kružni tok.

Ostale izmene u saobraćaju će biti izvedene u okviru planirane rekonstrukcije Marka Miljanova, a sada će biti i ugrađene u plan, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija