Otvoren novi vetropark u Vojvodini: Vredan 118 miliona evra - najveća investicija u zelenu energiju


Proizvodi električnu energiju za 45.000 domaćinstava

Vetropark "Košava 1" kod Vršca, koji ima 20 vetrogeneratora i 69 megavata ukupne instalisane snage, vredan 118 miliona evra i može da proizvodi električnu energiju za 45.000 domaćinstava, koji je izgradila kompanija MK Fintel Wind, danas je svečano pušten u rad.

Ovo je treći i najveći vetropark iz partnerstva MK Grupe i Fintel energije, do sada su pušteni u rad Kula kod Kule i La Pikolina kod Vršca, koji mogu da proizvode električnu energiju za 7.000 domaćinstava.

Izvršni direktor kompanije Fintel energia Spa i MK Fintel Wind Ticijano Đovanoti rekao je da je ovo do sada najveća investicija u zelenu energiju.

"Sve smo završili na vreme u okviru budžeta, i uradili sve bez povreda. Priča se da su Italijani tvrdoglavi, a i Srbi su, pa smo zajedničkim snagama napravili čvrstu leguru koju niko ne može da razbije", izjavio je Đovanoti.

On je rekao da je već pokrenuta izgradnja druge faze Košave, sa još 15 vetroturbina.

"Puno je bilo kritika zbog subvencija za energiju vetra, tačno je da je "Košava" tako omogućena, ali nam za dalji razvoj više nikakav javni novac iz budžeta neće trebati", rekao je on i najavio da se planira izgradnja vetroelektrane kod Sombora snage 600 megavata.

Ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo rekao je da je ponosan što je na otvaranju novog vetroparka i dodao da je otvaranje savršen primer velike saradnje italijanskih i srpskih kompanija.

"Ekonomska saradnja dve zemlje je izvrsna, naša razmena je četiri milijarde evra, a 600 italijanskih preduzeća zapošljavaju više od 30.000 ljudi u Srbiji", rekao je Kašo i dodao da će Italija i italijanska preduzeća nastaviti ulaganja u Srbiju jer "verujemo u ono što možemo uraditi zajedno".

Ambasador je istakao da je Italija treći najveći proizvođač obnovljive energije u Evropi, sa 800 vetroparkova, i da su Italijani ponosni što iskustva i znanja mogu da podele sa Srbijom.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić zahvalio se porodicama Đovaneti i Kostić jer su uložile energiju i napravile prve korake na razvoju vetroparka u Srbiji.

"Ovo je veliki korak za vetroindustriju u Srbiji, zahvalan sam svima vama jer u Srbiji svake nedelje otvaramo po jedan vetropark", rekao je ministar i dodao da se Srbija na taj način hvata sa razvijenim svetom i tehnologijom koja je prisutna u svakom vetroparku.

Antić je podsetio da je pre dve godine Srbija bila na začelju evropske liste, a da je sada u prvih deset i lider u regionu po projektima koji su došli na mrežu.

"Danas imamo 400 megavata iz energije vetra i više od 500 megavata iz drugih obnovljivih izvora i to je dokaz da razumemo šta se dešava u savremenom svetu, u borbi protiv klimatskih promena i obezbeđujemo dobru budućnost za naše mlade", rekao je Antić.

On je najavio da se u Srbiji neće povećavati količine vetra iz fidinga, već će se raditi na novom sistemu koji će biti zasnovan na aukcijama, i izrazio uverenje da će to dovesti u situaciju da premija bude nula, i da će se energija iz vetra i solarna otkupljivati po tržišnim uslovima.

Otvaranju je pored brojnih zvanica prisustvovao i predsednik MK Grupe Miodrag Kostić.

MK Fintel Wind zajednička je kompanija italijanske Fintel Enerije i MK Grupe, čitavu deceniju pionir je u proizvodnji električne energije iz vetra na Balkanu, a danas najznačajniji nezavisni proizvođač na energetskom tržištu Srbije.

MK Fintel Wind bavi se razvojem, izgradnjom i upravljanjem portfoliom od 13 vetroparkova u severnom i severoistočnom delu Srbije, sa ukupnim planiranim kapacitetom od skoro 1 gigavat.

izvor: Tanjug, agencije, foto: Pixabay