Obaranje Ginisovog rekorda u svečanoj sali Gradske kuće: Direktan prenos na Trgu slobode i na YouTube


Obaranju rekorda će prethoditi i javni čas klavira

Omladinska prestonica Evrope Novi Sad u petak, 20. septembra, u 21 sat, zajedno s Muzičkom školom „Isidor Bajić”, u svečanoj sali Gradske kuće u Novom Sadu obara Ginisov rekord u broju ljudi koji u isto vreme sviraju jedan klavir.

Obaranju rekorda će prethoditi i javni čas klavira, koji će učenici Muzičke škole držati na četiri lokacije: Gradska biblioteka, Porta, prostor ispred „Trčike” u centru i ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Samo obaranje Ginisa, na OPENS kanalima, moći će se pratiti uživo i preko LED ekrana na Trgu slobode.

Jedan klavir, 23 đaka i profesora Muzičke škole „Isidor Bajić”, 46 ruku, 230 prstiju biće potrebno da se obori Ginisov rekord. Ideja je ponikla na klavirskom odseku Muzičke škole, kao jedan od puteva da se klasična muzika približi publici na atraktivan i nesvakidašnji način.

Tu inicijativu mladih rado je dočekao OPENS, koji organizuje ceo događaj.

Trenutni rekord drži 18 srednjoškolaca iz Sarajeva.

Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9), Stefan Svijić (10), uz tri profesora – Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak i Slobodanku Stević – spremni su da Novom Sadu pruže još jedan atraktivan događaj.

Koncept je dosta jednostavan: oni će, u isto vreme, na jednom klaviru, izvesti kompoziciju pod nazivom „Zora” (Danjn). Kompozitor je bivši učenik te muzičke škole, a sada student Akademije umetnosti u Novom Sad Ivan Marković. U sebi objedinjuje elemente savremene kompozicije, pomalo atraktivnih ritmova popularne muzike, kao i nekoliko reminescencija na zlatno doba barokne muzike. To je fuzija „starog” i „novog” klavira.

– Pošto je jedan od ciljeva OPENS-a podsticanje aktivnog učešća mladih, želimo da mladima pre svega pružimo priliku da učestvuju u tako nesvakidašnjem događaju i da za sobom ostave trag promene čiji deo su i oni bili – objašnjava koordinatorka omladinskih aktivnosti OPENS-a Dejana Baltes. – Kao OPENS, stremimo ka inovacijama i kreativnosti kod mladih i želimo da zajedno s mladima osvetlimo novi rekord u Ginisu.

Probe, na koje đaci sada odgovorno dolaze, uveliko su u toku. Za njih će to biti prilika da isprobaju i neke druge kutke svoje umetničke ličnosti. Sve je izmešteno iz uobičajenog načina na koji se bave klavirom: od sviranja jednom rukom, preko položaja u odnosu na klavir, te situacije da su tek jedan od 23, umesto soliste koji suvereno vlada s 88 dirki.

izvor: agencije, foto: StockSnap, Pixabay