Novi Sad jedna od najprivlačnijih evropskih destinacija - turisti i iz Maroka, Kolumbije, Perua...


Goste zanima arhitektura, strogi centar, Petrovaradinska tvrđava

Turistička organizacija grada Novog Sada (TONS) dočekaće u septembru inostrane novinare i tur-operatere, a u organizaciji Turističke organizacije Srbije naš grad će tokom meseca posetiti i grupa francuskih novinara, koji će obići kulturne institucije.

Tokom avgusta info-centre TONS-a posetilo je više od hiljadu turista iz 48 zemalja, među kojima su najbrojniji iz Francuske, Nemačke, Italije, Španije, Holandije, Poljske, a među ostalima bili su i turisti iz Maroka, Kolumbije, Perua, Japana, Urugvaja, Meksika i Kine.

Sve govori u prilog činjenici da je upravo naš grad jedna od najprivlačnijih evropskih destinacija, ako ne i svetskih, a broj turista, kako domaćih, tako i stranih, iz godine u godinu je sve veći.

– Na osnovu evidencije naših info-centara, utvrdili smo da goste svakako zanima arhitektura u gradu, strogi centar, Petrovaradinska tvrđava i slično, ali kroz razgovor ih uvek uputimo u to kakve još sadržaje Novi Sad ima – objašnjava portparolka TONS-a Tihana Putin, prenosi Dnevnik.

– Preporučimo im obilazak ustanova kulture, galerije, muzeje, kao i činjenicu da je u blizini Fruška gora s velikim brojem svojih manastira, a samim tim Sremski Karlovci i vinarije.

Takođe, preporučimo im salaše na severu Novog Sada.

Novi Sad se krajem prošle godine našao na trećem mestu od deset najpoželjnijih svetskih destinacija u okviru kampanje „Best in Travel“ vodećeg svetskog magazina „Lonely Planet“. I dalje je, sasvim izvesno, veoma tražena i posećena destinacija.

– Na sve veći broj turista značajno utiče i činjenica da smo ove godine Omladinska prestonica Evrope, te Evropska prestonica kulture 2021, a tu je, naravno, i Egzit. Takođe, želim da istaknem kampanje TONS-a na društvenim mrežama „Fejsbuk“ i „Instagram“. Naime, prošle godine smo vrlo aktivno i precizno počeli da biramo tržišta odakle želimo da imamo publiku i turiste, te se promovišemo konkretnim tekstovima o specifičnostima Novog Sada, mestima i manifestacijama u određeno godišnje doba.

Tokom godine u gradu imamo oko 200 manifestacija.

Osim toga, mnogo pažnje posvećujemo istraživanjima odakle nam turisti dolaze, koje su to grupe ljudi ili pojedinci, te se pokazalo da je među njima veliki broj onih koji imaju razlog da se veoma rado ponovo vraćaju – zaključuje Tihana Putin.

Dešava se da Novi Sad posete mladi blogeri koji žele da pišu o našem gradu.

– Veoma često se vrate i kažu da su oduševljeni te da, s obzirom na to što su čuli, imaju želju da ostanu duže – potvrđuje Tihana Putin, osvrćući se i na prizor u centru grada, gde veliki broj prolaznika često susreće parove Kineza, koji se, odeveni u svadbeno ruho, fotografišu kao „upravo venčani“, što uvek deluje izuzetno simpatično.

– Novi Sad je turistima generalno zaista interesantan zbog arhitekture, koja i parovima posluži kao dobra „scenografija“ za fotografiju. Još jedan razlog zbog kojeg vrlo često imamo priliku da u Novom Sadu sretnemo upravo turiste iz Kine je to što su, kad je reč o Srbiji, oslobođeni vize. Za njih je karakteristično i to da se veoma brzo opredeljuju za putovanja, a Srbija je sigurno među prvim destinacijama koje posećuju. Osim toga, Novi Sad je blizu Beograda, što u odnosu na razmere Kine, ne predstavlja nikakvu udaljenost.

U realizaciji turističkih organizacija Srbije i Beograda, i na poziv TONS-a, veliki broj novinara i tur-operatera iz Azije od početka godine posetio je naš grad.

– Krajem maja boravili su u Novom Sadu i Beogradu, što im je pružalo mogućnost poređenja – navela je Tihana Putin.

- Oba grada su dovoljno različita da svaki posebno ima neku atrakciju koju će oni definitivno pamtiti, pisati o tome, uvrstiti u neke svoje buduće programe i turističke ponude, što je za nas značajno jer će i to uticati na izbor potencijalnih gostiju našeg grada i Srbije.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo