Novi Sad grad sa najvećim brojem blizanaca i trojki - u Evropi


Na 6.545 porođaja rođeno 174 pari blizanaca i 16 trojki

Čak 140 parova blizanaca i 13 trojki rođeno je do kraja avgusta u novosadskoj Betaniji.

Kako piše Blic, to je prema najnovijim istraživanjima Novom Sadu donelo titulu grada sa najvećim procentom višeplodnih trudnoća u Evropi.

Supspecijalista fertiliteta i steriliteta u Betaniji, dr Stevan Milatović smatra da je porast obima i uspeha vantelesne oplodnje zaslužan za ovako veliki broj blizanačkih trudnoća i ističe da je ovaj rekord u Novom Sadu postignut u godini kada se obeležava 30 godina od početka primene postupka VTO na toj klinici.

"U poslednje dve godine je procenat blizanačkih i troplodnih trudnoća u opštoj populaciji značajno porastao pre svega usled povećanja uspešnosti i obima upotrebe VTO kao metode lečenja steriliteta. Do pre par godina blizanci iz postupka VTO činili su 45 odsto svih blizanaca dok su 55 odsto bili spontano začeti, a danas se ovo izmenilo tako da sada blizanci iz VTO čine više od 70 odsto svih blizanaca dok je za 90 odsto trojki zaslužna vantelesna oplodnja", objašnjava za "Blic" dr Milatović.

Napredak VTO zasnovan je na kontinuiranom radu i primeni najnovijih naučnih dostignuća, ali i na podizanju svesti o problemu steriliteta i veće dostupnosti VTO, koju sada finansiraju RFZO, Pokrajina, ali i brojne lokalne samouprave.

"Prilikom spontano začete trudnoće šansa da se rode blizanci ili trojke iznosi svega jedan ili dva odsto. Sa druge strane, nakon postupka VTO usled činjenice da vraćamo više embriona u matericu žene, šansa za blizance ili trojke može biti mnogo veća. Evropski prosek je 17 odsto blizanačkih trudnoća iz postupka VTO, a 0,5 odsto sa tri ploda. Kod nas je prosek 30 odsto blizanačkih i pet odsto troplodnih trudnoća iz postupka VTO", navodi dr Milatović i u šali dodaje da uskoro neće biti odeljenja u novosadskim školama koje među đacima prvacima nema barem jedno dete začeto uz pomoć VTO.

On dodaje da su višeplodne trudnoće visokorizične i da su brojni zdravstveni rizici po majku i dete značajno veći nego u jednoplodnim trudnoćama, i ovo se pre svega odnosi na prevremeni porođaj i sve negativne posledice koje on može doneti.

Dr Milatović smatra da će 2019. godina biti rekordna po broju višeplodnih porođaja u Betaniji. On očekuje da će se do kraja ove godine roditi više od 200 parova blizanaca. U Betaniji podsećaju da je u 2018. na 6.545 porođaja rođeno 174 pari blizanaca i 16 trojki.

izvor: Blic, agencije, foto: Edwin Ariel Valladares, Pexels