Novi blok zgrada u Radničkoj kod Spensa - soliter od 12 spratova, ostatak sedam i devet


Građani su na javnoj sednici Komisije za planove izneli niz
primedbi na plan da se u Radničkoj ulici, kod postojeće zgrade suda, izgradi dvanaestospratnica.

Urbanisti planiraju da se na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi gradska uprava, u Radničkoj 2, izgradi blok čiji će deo imati 12 spratova, dok je planirano da drugi delovi imaju sedam i devet spratova.

Prema ranijim planovima, na ovoj lokaciji su takođe planirane zgrade, ali sa znatno manje spratova, pa je tako prošle godine konceptualnim okvirom bila predviđena zgrada sa šest spratova.

Građani koji su podnosili primedbe požalili su se u prvom redu na spratnost objekta, ali i na prostor koji će on zauzimati, kao i na pitanje zelenih površina. Urbanisti su predložili da primedbe budu odbijene, ali je prihvaćeno da se sačuva nekoliko kvalitetnih stabala koja se trenutno nalaze u kompleksu gradske uprave, kao i da se posebne mere zaštite odnose na drvored u Radničkoj ulici.

Kako je navedeno u jednoj od primedbi, znatno povećanje spratnosti planiranog objekta značajno uvećava i broj stalnih korisnika prostora, što dovodi i do saobraćajnog opterećenja.

"Okolne saobraćajnice Sutjeska, Radnička, Stražilovska ulica, uskog su profila i kod njih dolazi do saobraćajnih zastoja usled preopterećenosti i nedostatka parking prostora. Visina objekta odstupa od objekata u okolini, iako u blizini postoje objekti slične spratnosti, ali u vidu bi trebalo da se ima i to da su građeni u vreme drugačijih okolnosti i da sadašnji razvoj našeg grada nudi primerenije lokacije za veliku spratnost objekata, posebno stambenih, i to izvan centralnih zona grada", navedeno je u jednoj primedbi, prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: ilustracija