Noć istraživača u petak u BIG-u, Svilari i Gradskoj biblioteci


Novi Sad je prvi prepoznao potencijale ove manifestacije

Manifestacija "Noć istraživača", 10. po redu, održaće se danas, 27. septembra, u tržnom centru BIG, Svilari i Gradskoj biblioteci.

Ova manifestacija se u Evropi organizuje od 2005. godine, poslednjeg petka u septembru i okuplja naučnike koji te noći dele svoje znanje i ljubav prema nauci.

U Srbiji, Novi Sad je bio prvi grad koji je 2009. godine prepoznao potencijale ove manifestacije, te ove, 2019. slavi jubilej - 10 godina Noći istraživača.

Svi sadržaji su besplatni.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača mogu se pronaći ovde.

U okviru evropske manifestacije „Noć istraživača” i Gradska biblioteka je pripremila različite programe za građane.

Tako je u holu Odeljenja „Đura Daničić” biblioteke u Dunavskoj 1 postavljena izložba povodom 150 godina od objavljivanja Periodnog sistema elemenata Dimitrija Ivanoviča Mendeljejeva, koju će posetioci moći da pogledaju i tokom dana.

Na izložbi će biti prikazan istorijat naučnih istraživanja na sistematizaciji hemijskih elemenata, zajedno s biografijom i prikazom Mendeljejevljevog naučnog doprinosa. Na istom mestu će od 18 časova gost biti pronalazač Veljko Milković, koji će s posetiocima podeliti iskustva i fokusirati se na tri pronalaska. Tako će govoriti o više od 200 svetskih kompanija koje primenjuju dvostepeni oscilator, samogrejnoj ekološkoj kući i osvrnuti se na istraživanje Petrovaradinske tvrđave i inspiracije koje su usledile.

izvor: 021.rs, dnevnik.rs, agencije, foto: nocistrazivaca.rs