Naše reke su jako prljave: Gradovi u Srbiji jedni u Evropi gde se voda ne prečišćava


O rešenjima je trebalo razmišljati pre 20, 30 godina

Širenje neprijatnih mirisa, koji mogu osetiti u nekim gradovima Srbije, moglo bi se sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem.

Ovi mirisi nisu opasni po zdravlje, jer je reč o povlačenju mulja sa reka, koji je bogat organskom materija, zbog čega nastaju mirisne komponente koje se šire kroz vazduh i uzrokuju neprijatne pojave.

Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za N1 da se to delimično može sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem, jer te materije potiču često i od ilegalnih priključaka na kanalizacionu mrežu.

Delom bi se ipak to javljalo i dalje jer je materija od koje se šire mirisi i prirodnog porekla, dodao je. Zavod je svakako konstatovao da je vazduh dobrog kvaliteta sa zdravstvenog aspekta, jedino što je neprijatnog mirisa, kaže Šoštarić.

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić složila se da raspadanje organskog mulja, nije nešto što može da ugrozi zdravlje.

Naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje ne radi sem u oko pet do deset odsto, pa u ekološkom smislu kasnimo za Evropom, kaže Stanišić. Gradovi u Srbiji su jedni u Evropi gde se voda ne prečišćava, istakla je ona.

"U ekološkom smislu kasnimo za Evopom, o ovim rešenjima je trebalo razmišljati pre 20, 30 godina, naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje gotovo i ne radi", rekla je.

Za sprečavanje širenja neprijatnih mirisa najefikasnije bi bilo da se otpadne vode prerađuju i kao čiste ispuštaju u reke, dodao je Šoštarić.

izvor: N1, 021.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

I tunel ispod keja: U Novom Sadu uskoro bez neprijatnih mirisa pored Dunava - zabrana saobraćaja zbog radova