Midi autobusi na linijama na kojima putuje manje putnika - Mercedesi na ulicama NS krajem oktobra


Preostala četiri vozila, trebalo bi do sredine septembra

Četiri od osam novih kupljenih „Iveko” midi-autobusa (srednje veličine) stiglo je u vozni park Javnog gradskog saobraćajnog preduzeća „Novi Sad”, i u njima sugrađani odnedavno mogu da se voze na manje frekventnim linijama.

Preostala četiri vozila, trebalo bi do sredine septembra, a najkasnije do kraja meseca, da stignu u njihov vozni park, nakon čega će biti raspoređeni na trase.

Po rečima rukovodioca Sabraćajnog sektora JGSP-a Darka Vranića, pošto su u pitanju vozila manjeg kapaciteta, koja mogu da prime do 45 putnika, midi-autobusi su raspoređeni na linije kojima putuje manje putnika, odnosno na prigradske i međumesne linije.

– To su operativne stvari, koje se mogu i promeniti tokom vremena, ukoliko se pokaže da eventualno neki polazak ima više putnika nego što je kapacitet midi-autobusa – kazao je Vranić za Dnevnik.

– Onda se tako biraju mesta i polasci na kojima će oni sao­braćati. Za sada su to najčešće Sremski Karlovci i Bački Jarak, ali i prigradska naselja poput Šangaja, Pejićevih salaša, Če­ne­ja, Sremske Kamenice. Najvažnije je utvrditi da li polazak za koji smo opredelili vozilo može primiti sve putnike koji se pojave na trasi. To je automatski eliminisalo neke gradske linije jer je na njima značajno veći broj putnika duž trasa.

Inače, u novim midi-autobusima s pogonom na komprimovani prirodni gas (CNG), ima 24 sedišta, u okviru kojih je postavljeno i četiri preklopna mesta za sedenje na samom kraju vozila, kao i opremljeno mesto za invalidska kolica s pojasevima za fiksiranje. Na zadnjim vratima imaju i rampu za ulaz i izlaz osoba s invaliditetom.

Podsetimo, za kupovinu tih autobusa Grad je izdvojio 100 miliona dinara, a vozila su kupljena za oko 99,9 miliona. Firme koje ih isporučuju su „Autobus” i „Feniksbus” iz Novog Sada, koje su se jedine u zajedničkoj ponudi i javile na sprovedenom tenderu.

U JGSP-u su ranije ocenili da ti autobusi predstavljaju kvalitetniji iskorak po pitanju komfora u odnosu na aktuelni vozni park, ali i racionalniji pristup u potrošnji goriva. To preduzeće krenulo je u obnovu voznog parka, a kako Dnevnik saznaje od rukovodioca Saobraćajnog sektora Darka Vranića, i u kupljenih 13 solo autobusa marke „Mercedes–Benc”, sugrađani bi trebalo da se voze već krajem oktobra.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: facebook.com/JgspNoviSad