Menja se urbanistički plan: Voša dobija novi stadion - jeftinije od rekonstrukcije, kandidatura za EP i SP


Ideja o novom stadionu postoji već nekoliko godina

Pred odbornicima Skupštine grada na narednoj sednici u utorak, 17. septembra će se naći dokument kojim će biti odlučeno da se izmeni urbanistički plan za prostor na kojem će biti izgrađen novi stadion Fudbalskog kluba Vojvodina, a na mestu sadašnjeg "Karađorđa".

Vladajuća većina usvojiće odluku kojom se pristupa izradi izmena i dopuna Plana generalne regulacije na lokalitetu stadiona "Karađorđe" sa neposrednim okruženjem, koje obuhvata i prostor između terena na kojem igra FK Vojvodina i Spensa.

Ideja o novom stadionu FK Vojvodina postoji već nekoliko godina, govorilo se o tome da će postojeći stadion biti srušen, te da će se novi graditi van grada, ali je sada utvrđeno da će novi "Karađorđe" biti izgrađen na mestu postojećeg, koji je tu od 1924. godine. Ideji rušenja "Karađorđa" dugo su se protivili navijači kluba, ali otkad je rečeno da će stadion biti građen na istom mestu na kom fudbaleri u crveno-belim dresovima igraju utakmice u Novom Sadu, to više nije tema, barem ne navijača sa severne tribine, prenosi 021.rs.

Površina obuhvaćena planom je 6,31 hektar, a rok za izmene i dopune plana je 60 dana nakon donošenja odluke koja će biti usvojena na sednici 17. septembra.

Kako stoji u dokumentaciji koja će se naći pred odbornicima, postojeći stadion Vojvodine nije moguće rekonstruisati u skladu sa važećim urbanističkim planom, kao ni saglasno sa uslovima i standardima koji nalažu pravilnici za stadione na kojima se igraju međunarodne utakmice. Stadion je u nekoliko navrata bio dograđivan i parcijalno rekonstruisan, ali do sada nijednom kompletno.

Navodi se i kako su novčana sredstva za izradu projektno-tehničke dokumentacije obezbeđena preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije, ali ne navodi se iznos tih sredstava. Prethodno je direktor FK Vojvodina i direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović, poručio kako će izgradnja novog stadiona biti investicija vredna 25 miliona evra, a da će projektovanje "Karađorđa" biti poklon "Srbijagasa" Novom Sadu.

"Kako se UEFA propisi svake godine progresivno pooštravaju, potrebno je rekonstruisati stadion ulaganjima enormnih finansijskih sredstava koja nemaju opravdanje, pošto je izgradnja novog, ekonomičnijeg i modernijeg stadiona, svakako tehnički lakše i bolje rešenje. Kako je izražena namera Republike Srbije da se u koordinaciji sa susednim državama priprema kandidatura za domaćinstvo Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu, potrebno je kompletnu stadionsku infrastrukturu podići na adekvatan nivo", stoji u dokumentu.

Novi stadion neće imati atletsku stazu, s obzirom na to da se planira izgradnja Atletskog centra na Jugovićevu, pa će budući "Karađorđe" biti manjeg gabarita od postojećeg i biće namenjen isključivo fudbalu. Ipak, kapacitet mesta će se povećati, pa će ih biti od 16.800 do 19.000.

Na krovu je planirano postavljanje solarnih panela, korišćenje geotermalne energije, smanjenje reflektorskog osvetljenja terena u odnosu na postojeći stadion, "što sve govori u prilog kvaliteta i potrebe gradnje novog stadiona", prenosi 021.rs.

izvor: 021.rs, agencije, foto: fkvojvodina.rs

POPULARNO