Mapa: Gde se nalazio Novi Sad pre 50 miliona godina


Kako je naša planeta izgledala pre 750 miliona godina

Svi znamo kako izgleda planeta Zemlja, kako su raspoređeni njeni kontinenti i okeani, ali nije sve bilo rako oduvek. Kako je naša planeta izgledala pre 750 miliona godina možete da vidite na interaktivnoj mapi, na Ancient Earth.

Ova mapa nastala je kao zajednički projekat Iana Vebstera (Google) i C. R. Skotezea (Paleomap Project). Kako na mapi napredujete kroz vekove, kopnena masa Pangea se postepeno raspada i formira mapu sveta kakvu svi danas dobro poznajemo.

Da biste pretragu učinili još ličnijom, čak možete da ukucate ime grada i ulicu gde se trenutno nalazite i da vidite na kojim je on tačno koordinatama bio pre milion godina.

Na primer, Njujork je bio malo ostrvo na južnoj hemisferi, izolovano od bilo koje veće kopnene mase. Otprilike u isto vreme, London je još bio deo Panegee i bio je praktično na vrhu Južnog pola.

Možete koristiti strelice na tastaturi da prelistate epohe ili skačete od događaja do događaja, poput prvog pojavljivanja višećelijskog života ili izumiranja dinosaurusa.

izvor: Srbija Danas, rtv.rs, agencije, foto: ilustracija