Kineski policajci na ulicama Novog Sada: Vaš grad je predivan, pogled s Tvrđave fenomenalan


Na ulicama Novog Sada uz srpsku policiju, patrolira i kineska
a građani su mogli da ih vide na Keju, u Dunavskom parku i centru grada.

Reporteri Dnevnika su imali priliku da popričaju s jednim od kineskih policajaca Su Huanom, dok su bili na zadatku na Petrovaradinskoj tvrđavi.

– Prvi put sam posetio Srbiju i Novi Sad i mogu da kažem da sam oduševljen onim što vidim, vaš grad je predivan, a pogled s Petrovaradinske tvrđave fenomenalan – kaže Su Huan. – Pošto smo tek stigli, za sada nije bilo nekih problema. Ovo mi je prvi dan da patroliram u Novom Sadu i od jutros smo sreli nekoliko grupa turista iz Kine koji su mi prišli da razgovaramo. Kroz priču sam mogao da zaključim da su uzbuđeni što nas vide ovde i doživljavaju nas kao predstavnike svoje zemlje i odmah se osećaju bezbednije. Vidno su oduševljeni što smo tu i što patroliramo zajedno s vašim policajcima.

Od danas na ulicama Novog Sada i kineski policajci


Po njegovom mišljenju, ideja da na takav način produbljujemo tradicionalno prijateljstvo između Srbije i Kine je odlična. Svojstveno tome, Su Huan je siguran u to da će u budućnosti još više kineskih turista odabrati Novi Sad ili Beograd za glavne destinacije koje će posetititi.

– Što se tiče naših srpskih kolega, rekao bih da imaju dosta iskustva u svom poslu – kaže Huan. – Pošto sam tek stigao, malo mi je teško da odmah zapamtim imena ulica i kuda vode svi putevi, ali kolege zaista imaju strpljenja, objasne nam i po nekoliko puta jednu te istu stvar. Iako to zna biti naporno, vrlo su ljubazni i istrajni u svojoj nameri da nam u svemu izađu u susret.

Kako kaže, u Novom Sadu nije imao intervencija, a doskoro je patrolirao beogradskim ulicama i tamo je imao jednu. Naime, na Kalemegdanu je došlo do provale, ali su brzom reakcijom uspeli da reše problem. Kineski policajci nisu naoružani i imaju zadatak da u gradovima u kojima ima najviše kineskih turista pomognu u komunikaciji s turistima koji dolaze iz Kine.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Mup Srbije

Od danas na ulicama Novog Sada i kineski policajci