Iz Novog Sada po titulu: Srbija je ponovo šampion Evrope u basketu 3x3


Muška seniorska 3x3 reprezentacija Srbije pobednik je
ovogodišnjeg FIBA 3x3 Evropskog prvenstva održanog u mađarskom Debrecinu.

Na ovaj način Srbija je odbranila titulu prvaka Evrope osvojenu prošle godine u Bukureštu.

Posle izvanrednih partija u grupi, reprezentacija Srbije koja je nastupala u sastavu: Dušan Domović-Bulut, Dejan Majstorović, Marko Savić i Dejan Mijatović, sa pobedama je nastavila i u eliminacionom delu takmičenja.

Prvo je u četvrtfinalu pred Srbijom poklekla reprezentacija Ukrajnine – poražena je rezultatom 21:12.
Utakmica je od samog starta bila takva da pobeda Srbije nije dolazila u pitanje ni jednog trenutka.
Najefikasniji u našoj reprezentaciji bio je Bulut sa 7 poena, Mijatović je postigao 6, dok su Majstorović i Savić postigli po 4 poena.

Polufinalni meč je možda bio i najteži za našu reprezentaciju na celom prvenstvu. U veoma izjednačenoj borbi protiv reprezentacije Litvanije, gde su nijanse odlučivale pobednika, Srbija je slavila rezultatom 20:19, a junak pobede je bio Majstorović koji je na samo nekoliko sekundi pre
kraja meča pri rezultatu 18-18 pogodio oba slobodna bacanja, što je bilo dovoljno za konačnu pobedu. Ujedno to su bili i jedini poeni Majstorovića na meču, dok je Mijatović postigao 8, Savić 6, a Bulut 4 poena.

U finalnoj utakmici Srbija je za rivala imala reprezentaciju Francuske, koja nikada do sada nije uspela da savlada našu selekciju na zvaničnim 3x3 takmičenjima. Tako je bilo i ovoga puta, Srbija je slavila rezultatom 21:18. Početak i prva polovina utakmice protekla je u dominaciji reprezentacije Srbije, ali je Francuska u drugom delu uspela da „uhvati priključak“ i vrati se potpuno u meč. Itak su iskusni reprezentativci Srbije u finišu pokazali kvalitet i slavili osvajanje nove evropske titule prvaka.

Treba naglasiti da je Dejan Majstorović proglašen najkorisnijim igračem turnira (MVP), a pored toga je i član najbolje „trojke“ turnira uz Litvanca Marijusa Uzupisa i Francuza Lukasa Dusolijea.

Reprezentaciju je pratio stručni štab u sastavu: Goran Vojkić – selektor muških 3x3 reprezentacija Srbije, Danilo Lukić – trener muških 3x3 reprezentacija Srbije, Mihajlo Mihajlović – fizioterapeut ekipe, a podršku je činio i Igor Rakočević – potredsednik KSS za mušku košarku koji je bio sa ekipom u eliminicionoj fazi.

foto: kss.rs