Cilj 20% zelenila: Zeleni krov na školi u Novom Sadu - zalivanje na solarnu energiju kišnicom i vodom iz klime


U ceo projekat je uključen i deo obnovljivih izvora energije

U cilju postizanja željenih 20 odsto zelenila, što propisuje Evropska unija za urbane sredine, Novi Sad u saradnji sa gradom Osjekom pokreće projekat za ozelenjavanje gradova.

Kao pilot projekat, u Novom Sadu samoodrživo krovno i vertikalno zelenilo biće postavljeno na fiskulturnoj sali, koja se nalazi u Školi za osnovno i srednje obrazovanje "Milan Petrović".

"Ima primera i u Hrvatskoj i u Srbiji već određenih primera postavljanja zelenog krova i zelenog zida, međutim problem je održivost toga. Ovde je ideja, odnosno inovativnost u ovom projektu jeste da mi želimo da instaliramo zeleni krov i zeleni zid, ali da bude samoodrživ", kaže Stevan Savić, rukovodilac "Grinenerdži projekta".

"U ceo projekat je uključen i deo obnovljivih izvora energije. Sistem za navodnjavanje kojim će se zalivati ovo zelenilo je na solarnu energiju, a što se tiče vode koristiće se kišnica i voda iz klima uređaja", objašnjava Ivan Nožinić iz JKP "Gradsko zelenilo".

Ukupna vrednost projekta je 1,36 miliona evra, od toga 85 odsto finansira Evropska unija iz svog fonda. Realizacija projekta "GReENERGY" trajaće do januara 2022. godine, u cilju poboljšanja uslova života u gradskim uslovima.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: ilustracija

Škola na Novom naselju dobija zeleni krov i solarne panele