Centralna kuhinja u Novom Sadu jedna od najvećih u ovom delu Evrope: Dnevno i do 60.000 obroka


Po veličini i nameni jedan od najvećih objekata u ovom
delu Evrope

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem obišao je novootvoreni objekat centralne kuhinje Predškolske ustanove „Radosno detinjstvo“ koji je po veličini i nameni jedan od najvećih objekata u ovom delu Evrope, sa preko 3.000m2.

Gradonačelnik je tom prilikom izrazio zadovolјstvo što novosadska predškolska ustanova ima novi objekat sa najmodernijom centralnom kuhinjom, vešerajem i propratnim logističkim sadržajem koji će njeno funkcionisanje učiniti efikasnijim.

- Veoma sam ponosan što je „Radosno detinjstvo“ kao najveća ustanova na teritoriji Grada, sa preko dve hilјade zaposlenih, 16 hilјada mališana i nekoliko desetina objekata konačno dobila ono što je dugo čekala.

Ne bih da idem u istoriju i objašnjavam sa kakvim smo se problemima suočavali, a koji se odnose na nezavršen i loš isplaniran projekat, sudske sporove i dugovanja. Ovom prilikom želim da se zahvalim gospodinu Miroviću i Pokrajinskoj vladi jer su nam oni pomogli da ovaj projekat završimo - izjavio je gradonačelnik Miloš Vučević.

On je dodao da kapaciteti nove centralne kuhinje omogućavaju da se dnevno proizvede 60 hilјada obroka i to po svim najsavremenijim standardima, budući da prostorni i tehnički uslovi omogućavaju pripremu kvalitetnijih obroka za decu, uz maksimalnu kontrolu zdravstvene ispravnosti.

- Kuhinja ima kapacitet da pruža uslugu i drugim ustanovama, kao što su osnovne škole, privatni vrtići ili gerontološki centri, a pored toga planira se saradnja i sa obrazovnim sistemom, tako da će učenici srednje Ekonomske ili Hemijske škole ovde moći da dolaze na praksu i da u stvarnoj proizvodnji upoznaju sve procese o kojima uče. Vreme će pokazati šta je još potrebno uraditi kako bi se dodatno unapredili uslovi za rad zaposlenih. Uvideli smo da je potreban lift za vešeraj i to je nešto što planiramo da realizujemo u narednom periodu, ali već sada, u ovim uslovima žene koje rade u vešeraju za tri sata obave onu količinu posla za koju im je ranije bilo potrebno tri dana – objasnio je Vučević – Čestitam zaposlenima, a verujem da će vaspitačice pre svega obradovati vest o povećanju plate. Ove godine je i Grad Novi Sad uplatio solidarnu pomoć kao znak podrške onima koji se bave veoma odgovornim poslom, čuvanjem naše dece. Meni je drago što su se i u tom smislu stvari pobolјšale.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović je istakao da taj projekat predstavlјa primer postavlјanja standarda koje Vlada želi da prenese i na druge oblasti, u saradnji sa lokalnim samoupravama.

Prema rečima direktorice „Radosnog detinjstva“ Marijane Popov u novom objektu centralne kuhinje pripremaće se još kvalitetniji i raznovrsniji jelovnici, a posebnim linijama biće  omogućeno da se zadovolјe potrebe dece sa alergijama ili one dece čija religija zahteva drugačiji režim ishrane.