Ako iz Srbije ode još 250.000 ljudi, privredni rast zemlje biće praktično zabetoniran


Država će morati umnogome da smanji dažbine

Dragoljub Rajić iz Mreže za poslovnu podršku izjavio je da će privredni rast Srbije biti praktično zabetoniran ukoliko u narednih pet godina iz zemlje ode još oko 250.000 ljudi.

"U nemačkoj je minimalna plata 1.900 evra. Kada namire svi životni troškovi, ostane im oko 800 do 900 evra, od kojih nešto mogu da uštede ili pak pošalju novac porodici u Srbiji. U tom slučaju, država neće biti u problemu jer će se tim novcem povećavati devizni priliv. To će, ipak, u jednom trenutku da zakoči rast cele privrede i smanji poreske prihode, jer ako u roku od pet godina ode još oko 250.000 ljudi, i s aktuelnim prirodnim priraštajem, privredni rast zemlje biće praktično zabetoniran", kaže Rajić za "Politiku".

Već sledeća godina mogla bi da bude rekordna u odlasku radnika van granica Srbije jer Nemačka liberalizuje tržišta rada, a prema evropskim podacima, Srbiju godišnje napušta između 44.000 i 52.000 ljudi, od kojih je svaka druga osoba već zaposlena. Primera radi, Nemačkoj nedostaje oko 140.000 vozača.

Rajić kaže da je će nizak BDP u zemlji automatski loše uticati na plate i penzije.

"I eto nama problema", kaže Rajić.

On smatra da je država još pre deset godina trebalo da uvede progresivan sistem oporezivanja zarada.

"Problem nastaje kada oni s veštinama i znanjem uvide da ne mogu da napreduju, pa žele da odu jer firme nemaju prostora da im povećaju zaradu i poboljšaju uslove rada. Sve to bi se donekle amortizovalo uvođenjem progresivnog sistema oporezivanja, a država bi na taj način u nekom procentu mogla da smanji i migracije", objašnjava Rajić.

Povodom sve češće pojave da penzioneri rade privremene i povremene poslove, uz plaćanje punih doprinosa, Rajić kaže da bi ih trebalo osloboditi plaćanja poreza, kao što to planiraju Mađari.

"Država će morati umnogome da smanji dažbine jer su ti ljudi zaradili svoje penzije, pa je potpuno besmisleno da plaćaju doprinose dok dodatno rade. To mora da se omogući i zbog privrede jer firme zbog nedostatka radne snage moraju da angažuju starije, ali i zbog samih penzionera koji jesu prinuđeni da dodatno rade jer su im penzije male", ističe Rajić.

izvor: Politika, agencije, foto: ilustracija