Vremeplov - festival kulturno istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad: Lastiš, između dve vatre, maskenbal...


Fotografija, video, audio, animacija, sinemagraf, kolaž...

Prvi festival animiranih sećanja o Novom Sadu – Vremeplov biće održan 14. septembra u kulturnoj stanici Svilara u produkciji i organizaciji Udruženja za video umetnost Videomedeja.

Vremeplov je festival kulturno-istorijskih i ličnih sećanja na Novi Sad, predstavljenih sa drugačijeg umetničkog i kulturološkog aspekta kroz formu najnovijih medija ali uz upoznavanje i upotrebu zaboravljenih formi.

Inovativni, interaktivni, hipnotički projekat Vremeplov uključuje građane u festival koji je baziran na spoju različitih medija i umetničkih disciplina: fotografija, video, audio, animacija, sinemagraf, kolaž, performans, igre, arhitektura.

Program Vremeplova činiće izložba pokretnih slika grada Novog Sada, najnoviji hipnotički medij – sinemagraf i animirane stare fotografije na velikim ekranima ili projektorima u Svilari, QR kodovi postavljeni po Novom Sadu, prikazivanje edukativnih JupiJE kratkih video formi o Novom Sadu, snimanje građana ispred specijalnog platna (Chroma key) kako bi postali deo oživljenih starih fotografija, učenje zabavnihi zaboravljenih igara za decu: lastiš, između dve vatre, kolariću paniću i dr, maskenbal uz novosadsku muziku od dvadesetih do devedesetih godina prošlog veka, vintidž bazar...

Vremeplov će se održavati svake godine, sredinom septembra, subotom u Novom Sadu i uključiće najširu publiku koja nije uključena u kulturno-umetnički život grada ali će kroz Vremeplov postati deo umetničkog izražavanja i direktni konzument kulture.

izvor: rtv.rs, agencije, foto: Stare fotografije Novog Sada

Podbara nekada: Područje bogato ribom - Grad na vodi, čamcima se moglo doći i do Riblje pijace