Vožnja auto-putevima skuplja 12 odsto: Putarina kroz Srbiju košta 2.130 dinara


Vožnja srpskim auto-putevima skuplja je 12 odsto

Čitava trasa južnog kraka Koridora 10, od Subotice do Preševa, sada košta 2.130 dinara. Izmenama zakona povećana je naknada za korišćenje auto-puta sa 3,64 na 4,07 dinara po kilometru. Novu tarifu "Putevi Srbije" su pretočili u nove cenovnike, pa je sada prelazak blizu 600 kilometara, od severa do juga zemlje, skuplji 230 dinara.

Ko se sprema iz Beograda put Severne Makedonije treba da pripremi 900 umesto 800 dinara. Ko ide od Beograda do Dimitrovgrada, treba da plati 1.110 dinara - do Niša je 900, a od Niša do Dimitrovgrada 210 dinara. Deonica od Niša do Preševa sada košta 600 dinara, 60 dinara više nego pre poskupljenja. Ako se uzmu o obzir očekivanja "Puteva Srbije" da će do 1. septembra ovom deonicom proći još oko milion vozila, samo na njoj zaradiće dodatnih 60 miliona dinara za nešto više od mesec dana.

- Trenutna visina putarine znatno je niža od realne vrednosti i trebalo bi da dostigne visinu koja bi pokrivala realne troškove povezane sa troškovima izgradnje i troškovima poslovanja, održavanja i razvojem mreže puteva u Republici Srbiji - ovako je Ministarstvo saobraćaja obrazložilo zahtev za poskupljenje od 12 odsto. - Procena je da će predloženim povećanjem u 2019. godini, prihod od naplate putarine biti veći za 1,9 milijardi dinara, odnosno da će ukupan prihod iznositi 27,6 milijardi dinara.

izvor: novosti.rs, agencije, foto: Markus Spiske temporausch.com, Pexels