Volonterke iz Velike Britanije uređuju rit u Sremskim Karlovcima


Uklanjaće invazivne biljne vrste i otpad

U organizaciji Pokreta gorana Vojvodine, na Karlovačkom Dunavcu u toku je međunarodni volonterski kamp, peti po redu, pod nazivom „Sačuvajmo rit 1“, koji se od dosadašnjih razlikuje po tome što su učesnici, izuzev domaćina, isključivo devojke iz Velike Britanije.

Tinejdžerke, njih 17, s još četiri nešto starije liderke iz srednjeg dela Engleske, borave u Sremskim Karlovcima od 27. jula i do 6. avgusta u zoni Starog Dunava uklanjaće invazivne biljne vrste i otpad, i to u delu gde su ranijih godina volonteri već krčili divlje rastinje, a potom će učestvovati u postavljanju drvenog mostića u bizini saletle, koja je rezultat rada prethodnih grupa volontera.

Njihov angažman treba da doprinese nesmetanom razvoju flore i faune, ali i unapređenju eko-turističke ponude Sremskih Karlovaca jer se na ovaj način stvara prostor za boravak lokalnog stanovništva i turista na Karlovačkom Dunavcu.

Po rečima lidera kampa Ivane Dragin i Aleksandra Šnura, u pitanju je grupa devojaka-izviđača iz organizacije Girl gajding UK, koje su u Srbiju došle zahvaljujući saradnji Pokreta gorana Vojvodine s Udruženjem „Konkordia“ iz Velike Britanije u sklopu jednog od projekata koje godišnje realizuju, a koji podrazumeva odlazak u zemlje u razvoju, u kojima procene da postoji potreba za njihovim radom i u kojima mogu nešto naučiti, prenosi Dnevnik.

– Osim rada na terenu, gde su najčešće od 8 sati do podneva, volonterke učestvuju i u edukativnim i radionicama druge vrste, kroz koje na zanimljiv način stiču drugačija znanja i iskustva – objašnjava Aleksandar Šnur. – Posle rada obavezan je popodnevni odmor, takozvana sijesta, a nakon večere sledi im šetnja po Karlovcima. Već prvog dana upoznale su Sremske Karlovce, a programom je predviđen i odlazak u Beograd, gde će ih primiti u Savezu izviđača Srbije, poseta Novom Sadu, a jedan dan ćemo zajedno provesti na Fruškoj gori, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: NSinfo, ilustracija

Fruškogorski koridor će imati 46 mostova i 10 nadvožnjaka - Najveći most na Dunavu u Petrovaradinu

Stanovi od 500 evra po kvadratu i za zdravstvene radnike? Na Bulevaru Evrope do kraja godine nove zgrade