Vojvodina dobila novac za Fruškogorski koridor: Tunel kroz Frušku goru postaje realnost - najduži u Srbiji


Tunel kroz Frušku goru, novi most...

Vojvodina je na sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u nedelju dobila finansijsku podršku iz novog Nacionalnog investicionog plana (NIP), vrednog oko 12 milijardi evra, za realizaciju važnih projekata, među kojima i auto-put Novi Sad – Ruma, poznatiji kao Fruškogorski koridor.

Na sastanak u Beogradu delegacija Pokrajinske vlade, s Igorom Mirovićem na čelu, odnela je oko 40 projekata s građevinskom dozvolom.

Novi Sad dobija 127 miliona evra: Projekti za 3 nova mosta, novi stadion Voše, rekonstrukcija Spensa...


Oni će uz finansijsku podršku države biti realizovani u naradenih pet godina.

„Jednostavno, zajedno ubrzavamo!”, napisao je Mirović na svom Instagram nalogu posle sastanka s Vučićem, izražavajući veliko zadovoljstvo ishodom sastanka, prenosi Dnevnik.

Zajednički će ulagati Republika, Pokrajina i Grad Novi Sad i u izgradnju brze saobraćajnice između Novog Sada i Rume. Radi se o Fruškogorskom koridoru, važnom projektu čija realizacija bi trebalo da otpočne do kraja godine, ili najkasnije do proleća. Podsetimo, Vlada Srbije je u maju usvojila prve normativne pretpostavke da bi se takvi planovi mogli realizovati. Tome je prethodilo potpisivanje Protokola o saradnji između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na izgradnji Fruškogorskog koridora 24. aprila u Pekingu. Dokument iz Pekinga definiše kinesku kompaniju CRBC kao izvođača radova i postavlja rok od šest meseci za pripremanje komercijalnog ugovora, obavljanja drugih neophodnih priprema za finansiranje projekata, kao i odgovarajuće procedure da bi se došlo do komercijalnog ugovora.

– To sve znači da s velikom dozom izvesnosti možemo kazati da ćemo do kraja godine, ili najkasnije do proleća, imati komercijalni ugovor, a nakon toga i početak radova na toj deonici – rekao je ranije za Dnevnik Mirović.

Investiciona vrednost Fruškogorskog koridora, po ranijim podacima, iznosi oko 400 miliona evra.

Deonica koja treba da se gradi izuzetno je opterećena saobraćajem jer tamo dnevno prođe oko 8.500 vozila, od toga 20 odsto teretnih.

Fruškogorski koridor će se prostirati od Kaćke petlje na putu Novi Sad – Zrenjanin, a s auto-putem E-75 će se ukrštati kod benzinske pumpe „Minut”. Koridor će novom saobraćajnicom dalje voditi prema Dunavu, zatim preko Fruške gore do auto-puta Beograd–Zagreb. Na sremsku stranu će preći preko novog mosta koji treba da bude izgrađen i od Crkve Marije Snežne u Petrovaradinu (Tekije) dalje će voditi prema Bukovcu ispod Fruške gore kroz tunel dugačak 3.470 metara. Tunel će ići prema petlji za Vrdnik, potom se nastavlja ka Rumi. Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad – Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru, koji će svojom dužinom od oko 3,5 kilometra biti najduži tunel u Srbiji, prenosi Dnevnik.

izvor: dnevnik.rs, agencije, foto: Thomas Wolter, Pixabay

Novi Sad dobija 127 miliona evra: Projekti za 3 nova mosta, novi stadion Voše, rekonstrukcija Spensa...